Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bir dönem kırmızı ete rakip olacağı söylenen devekuşu yetiştiriciliği için yeni stratejilere odaklandı. Bakan Çelik Kanatlı sektöründeki çoğu destek, devekuşu için de geçerli dedi.
Bir dönem 'kırmızı ete rakip olacak' denilen devekuşu yetiştiriciliği için yeni stratejiler devreye giriyor. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, devekuşu yetiştiriciliği konusunda üniversitelerle çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi. akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre Çelik, 'kanatlı sektörü'ne yönelik çok sayıda desteğin, devekuşu eti üretimi için de geçerli olduğunu vurguladı.
'FAİZ İNDİRİMLİ' YATIRIM
Bakan Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Meclis gündemine taşıdığı devekuşu yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar konusunda şu bilgileri paylaştı:
Devekuşu üretimini de içerisine alan 'kanatlı sektörü'ne, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden destek sağlanıyor. Bu kapsamda, kanatlı sektöründe 'damızlık yetiştiriciliği' yapacaklara 7.5 milyon TL'ye kadar, yüzde 100 faiz indirimli yatırım ve işletme kredisi veriliyor.
'Ticari kanatlı yetiştiriciliği' yapacaklara da 3 milyon TL'ye kadar yüzde 50 faiz indirimli yatırım ve yüzde 25 faiz indirimli işletme kredisi kullandırılıyor.
KIRMIZI ETE RAKİP OLUR MU?
Türkiye'de devekuşu eti, 1990'lı yıllarda 'kırmızı ete rakip olabilir' diye değerlendiriliyordu. Devlet de, bu alanda yatırımların artması amacıyla çeşitli çalışmalar yürüterek, üreticileri destekledi. 1997-2003 yılları arasında 14 ilde toplam 15 işletme devekuşu yetiştiriciliği yaptı. Buna karşın, arz-talep dengesine bağlı olarak üreticilerin çoğu üretimden çekilmek zorunda kaldı. Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi ve alternatif ürünler için yürütülen çalışmalar ve sağlanan desteklerin, önümüzdeki dönemde devekuşu yetiştiriciliğine de olumlu yansıması öngörülüyor.
VERGİ DESTEĞİ DE VAR
Karma yem ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV bu yıl Resmi gazete'de yayımlanan yasal düzenlemeyle kaldırıldı.
Devekuşu eti üretimine yönelik pazar oluşmasını sağlamak amacıyla üniversiteler ve ilgili birimler arasındaki çalışmalar devam ediyor.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat taahhüdünde bulunan firmalar, yem hammaddelerini gümrük vergisiz ithal edebiliyor.
PROJE TUTARININ YÜZDE 50'Sİ
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kanatlı üretimine yönelik yatırımlarda proje tutarının yüzde 50'si kadar destek sağlanıyor.
Bursada Bugün