Batman Göçerler Derneği deneyimli çoban bulamadıklarından dolayı üniversitede çobanlık ya da sürü yönetimi ile ilgili olarak bölüm açılması için Batman Üniversitesi'ne başvuracaklarını söyledi.
Batman Üniversitesi'nde çobanlık bölümünün açılması için başvuru yapacaklarını belirten Göçerler Derneği Başkanı Emin Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ağırlıkta tarım ve hayvancılık bulunduğunu ancak hayvancılık için deneyimli çoban ihtiyacının had safhada olduğunu söyledi. Çelik, "Batman'da tahmini olarak 50 bin civarında küçükbaş ve 20 ile 25 bin arasında büyükbaş hayvan bulunmaktadır.
Çevre il ve ilçelerle birlikte toplam 1 milyon küçükbaş, 500 bin dolayında da büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvan sahipleri olarak çoban bulma konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz.
Daha önce Batman Üniversitesi'nde çobanlık bölümünün açılması için müracaatta bulunmuştuk. Çobanlık mesleği artık eskisi gibi tercih edilmiyor bu yüzden biz de çoban bulamıyoruz. Bulduğumuz çobanlardan da verim alamıyoruz. Çobanlara 4 bin TL ve sigorta yapıyoruz. Batman Üniversitesi'nde bir çobanlık bölümü olursa en azından işsizliğin önüne geçilmiş olacaktır. Batman'da öyle bir bölüm açılırsa aşağı yukarı 500 insan orada çobanlık bölümünü okuduktan sonra mesleğe geçebilir. Hakkari, Van, Iğdır ve birçok ilden bizleri arayarak çoban soruyorlar. Eğitimli ve deneyimli çoban istiyorlar ama biz de deneyimli çoban bulamıyoruz. Biz de bu konuda şuan ki mevcut rektöre güveniyoruz.
İnşallah Batman'da ve Türkiye'de bir ilk olur ve çobanlık bölümünü açar. Üniversitenin sıkıntısı ise eğitim verecek hocaları nereden bulacağıdır. Biz çözüm olarak derslere girmeyi ve eğitim vermeyi de teklif ediyoruz. Bu konuda deneyimliyiz. Haftada 2 defa gider çobanlık dersi veririz" dedi.
"Çobanlık bölümüne olumlu bakıyoruz"
Göçerler Derneği'nden daha önceki rektör döneminde başvuru yapıldığını belirten Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş ise bunu değerlendirdiklerini söyledi. Rektör Durmuş, "Batman Üniversitesi'nde çobanlık bölümünün açılmasını değerlendiriyoruz. Bu ülkemizin zenginleştiğinin göstergesidir.
Eskiden çobanlar aileden yetişiyordu. Ama şimdi eğitimli çoban isteniyor ve bir talep var. Meslek Yüksek Okulu'nda meslek edindirme bölümleri olduğu için biz de bunun üzerinde çalışalım dedik. Biz de bu olaya olumlu bakıyoruz. Yem teknolojisi, hayvan besleme programında biz böyle bir program açabilir miyiz diye çalışmalar yürütüyoruz. Hayvan yetiştiriciliği sağlığında, sığır yetiştiriciliği ve besiciliğinde büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği programlarında çobanlıkla ilgili bir bölümün yapılanması için çalışmalara başladık ve olumlu bakıyoruz. Bu ülkemizin kalkındığının bir ölçüsüdür. Artık çobanlarımızın bile eğitimli olması daha programlı daha bilgili bilinçli bir üretim ve hayvancılığın yapılması ülkemize büyük bir katkı sunacaktır. Bizim amacımız buna öncülük etmektir. Bu çalışmalara uygun destek sağlayacaktır.
Biz de artık birçok bölümler için çalışmalar yapıyoruz. Artık güvenlik görevlilerini, temizlik görevlilerini üniversiteli yapmak istiyoruz. Meslek Yüksek Okulu'ndan meslek edinmiş daha donanımlı insanlar yetiştirmek istiyoruz. Çobanlık bölümünü de inşallah bu bölümlere katacağız. Göçerler Derneği'ne de teşekkür ederim, böyle bir talepte bulundukları için. Aslında bizlere de bir yol göstermiş oldular. Ülkemizde 35 milyona yakın küçükbaş hayvan sayısı olduğu düşünülürse çobanlığın da çok önemli bir meslek olduğu görülür. Ülkenin et karşılığını ikiye katlaması lazım bu konu önemli bir konudur. Göçerler 4 bin ile 5 bin TL maaş ve sigortaya rağmen çoban bulamadıklarını söylüyor. Tabi bu büyük sorun bir de diplomalı eğitimli donanımlı bir çobanın olması işlerinde hem hayvan sağlığı hem ülke ekonomisi yönünden hem de diğer yönden büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
İHA