HAYVANCILIKTA BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI OLMAMALI

İTB Meclis Üyesi İsmail Emin Kentli, süt maliyeti ve satış fiyatının Türkiye'nin her yerinde aynı olmasına rağmen, teşvik uygulamaları nedeniyle bölgesel farklılıklar oluşmasının haksız rekabete neden olduğunu söyledi.

Nihat DELİBAŞI

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi İsmail Emin Kentli, süt maliyeti ve satış fiyatının Türkiye'nin her yerinde aynı olmasına rağmen, teşvik uygulamaları nedeniyle bölgesel farklılıklar oluşmasının haksız rekabete neden olduğunu ifade ederek ""Ülkemizin daha fazla üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle tarıma verilen de ve diğer teşviklerde de bölgesel ayrımın uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Uzun yıllardır besicilik ve süt üretimi yaptığını belirten Kentli, "Çok büyük sıkıntıları yaşayan iki tane sektörün içerisinde çalışıyor konumdayım. Bugün itibariyle besi maliyetlerinin ve süt maliyetlerinin yani yem maliyetlerinin çok ayyuka çıktığı süreçte büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadele ne ölçüde başarılı olur, onu da bilememekten kaynaklanan bir endişe taşıyorum" dedi.

HAYVANSAL ÜRETİM BÖLGESİ

Hayvancılıkta Ege Bölgesi'nin en fazla üretim yapan bölgelerden bir tanesi olmasına rağmen devlet teşviklerinden yeterince yararlanamadığını bu durumun bölgeler arasında bir haksız rekabete sebep olduğunu vurgulayan Kentli, "Mesala bizim Bakanlık tarafından hayvancılığın desteklenmesi amacıyla gelişmekte olan bölgelerimiz, gelişmiş olan bölgelerimiz ayrımında nedense bizim bölgelerimiz hep bu bölgelerin uç noktasında yer alıyor. Yeterince ve zamanında destekleri alamıyor. Zamanında GAP, DAP, DOKAP, KOP bölgelerinde ki bu 40 ili kapsıyor. Hayvancılık tesisi yapım ve tadilatına, damızlık alımına, makine, ekipman alımına yüzde 50 oranında destek sağlanıyor" diye konuştu.

BÖLGESEL GELİR FARKLARI AZALTILMALI

Bu bölgesel gelir farklarının azaltılmasını desteklediklerini ama tarımsal üretimde yaşanan sorunların her bölgede aynı olduğunu ifade eden Kentli, "Dolayısıyla doğudaki, Karadenizdeki bir üretici hangi maliyetlerle süt üretip, hangi maliyetlerle satıyorsa Beydağ, Kınık'taki bir üreticide aynı fiyatlarla, maliyetle üretip satıyor. Dolayısıyla İzmir olarak bölgesel teşvik farklılıkları konusunda yatırım teşvikleri konusunda da önemli bir mağduriyet yaşadığımızı düşünüyoruz. Ülkemizin daha fazla üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle tarıma verilen de ve diğer teşviklerde de bölgesel ayrımın uygun olmadığını düşünüyoruz." 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.