Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu hafta Roma'da düzenlenecek olan İkinci Uluslararası Beslenme Konferansı öncesi (ICN2) beslenemeyle ilgili verileri içeren ve tüm bölgeleri kapsayan yeni cep kitapçığını yayınladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu hafta Roma’da düzenlenecek olan İkinci Uluslararası Beslenme Konferansı öncesi (ICN2) beslenemeyle ilgili verileri içeren ve tüm bölgeleri kapsayan yeni cep kitapçığını yayınladı.
Dünyada beslenmenin son durumunu ortaya koyan Sayılarla Gıda ve Beslenme Raporu mikrobesin eksiklikleri, aşırı kilo, obezite, bulaşıcı olmayan hastalıklar gibi konulardaki 1990’dan bu yana olan eğilimleri yeni veriler ışığında ele alıyor.
Rapor, beslenme, sağlık ve çevre gibi faktörlerin arasındaki bağlantılara da dikkat çekiyor.
Raporu inceleyenler, gıda fiyatları, gıda tüketimi, tarım bağlantılı karbon salınımları ve arazi kullanımı gibi konularda ayrıntılı verilere ulaşabilecekler.
FAO İstatistik Birimi Direktör Yardımcısı Josef Schmidhuber, “bu cep kitabı politika yapıcılar için iyi bir referans kaynağı olma özelliği taşıyor. Beslenmenin ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde çeşitli yönlerini değerlendirme olanağı tanıyor” dedi.
Raporun veri temelli gıda politika analizlerinin başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Schmidhuber, raporla birlikte beslenmenin sağlık ve çevresel etkileriyle ilgili daha net bir tabloya bakılacağını sözlerine ekledi.
Rapor cep telefonlarına indirilebilecek
Gıda ve beslenme sorunlarıyla ilgilenenlerin, raporu cep telefonlarına indirebilecekleri bir web uygulaması ve PDF versiyonu da bulunmakta. Raporun cep kitapçığı versiyonu ise 100’den fazla bakanın, sivil toplum temsilcisinin katılımında gerçekleşecek olan ve 21. yüzyılın beslenme sorunlarının tartışılacağı ICN2’da dağıtılacak. Rapor, konferans boyunca katılımcı delegasyonların ülke verilerini karşılaştıracağı ve ülkelerinde politika yapıcıları bilgilendirici bir işleve sahip olacak.
Beslenme konusundaki eğilimler
Rapor verileri, açlık oranının düşürülmesinde ilerleme sağlanmasına rağmen, 1996 Dünya Gıda Zirvesi’nde belirlenen 2015’te aç insan sayısının yarıya indirilmesi hedefinin ulaşılması zor olduğunu ortaya koyuyor.
Bunun yanında, rapora göre 2 milyar insan mikrobesin yetersizliğinden muzdarip, başka deyişle sağlıklı ve üretken bir yaşam sürüdürebilmeleri için gerekli olan vitamin ve mineralden yoksunlar.
Tüm bu tabloyla birlikte gıda israfında ve obezitede ise küresel bir artış var.
Schmidhuber, “Bu demek oluyor ki dünya, ihtiyacı olandan fazla gıda üretiyor. Toprak ve su kullanımı, karbon salınımları, çevresel bozulma ve gıda üretiminin diğer boyutlarıyla doğaya silinmeyecek izler bırakıyoruz” dedi.
Bu rapor, bugünkü gıda sistemlerinin etkisi hakkında somut veriler sunarak beslenmenin dışsal faktörlerine dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Sayılardan eyleme
Rapor aynı zamanda tamamlanması gereken veri eksikliklerini de açığa çıkarıyor ve ülkelerin eksik bilgilerini gidermek için ilk adımı atmalarında teşvik edici bir işlev görüyor.
Yetersiz beslenme için tüm sektörlerin işbirliğine dayalı politik bir fırsat yaratan ICN2 öncesi, FAO Beslenme Birimi Direktörü Anna Lartey, “yetersiz beslenmeyi konuşurken, konuyla ilgili daha fazla veri toplamamız yeterli değil. Veriler eyleme dönüştürülmelidir” dedi.
Bakanlar, Beslenme üzerine Roma Deklarasyonu ve 60 maddelik Eylem Çerçevesi’ni kabul edecekleri ICN2 için 19-21 Kasım tarihlerinde Roma’daki FAO genel merkezinde bir araya gelecekler.
Bolluğun olduğu bir dünyada yaşadığımızı ve geçtiğimiz yıllarda ne kadar fazla gıda üretiminin olduğunun dikkat çekici olduğunu belirten Schmidhuber, “en az bunun kadar dikkat çekici olan ise bolluğun olduğu bu dünyada 800 milyon insan hala yeterli besini alamıyor ve 2 milyar insan iyi beslenemiyor. Konferans bu yüzden çok büyük önem taşıyor” dedi.
Sayılarla Gıda ve Beslenme Raporu'na http://www.fao.org/3/a-i4175e.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Raporun cep uygulaması için: http://fenixapps.fao.org/repository/icn2/http://fenixapps.fao.org/repository/icn2/
Özel Haber