ULTRASON TEKNOLOJİSİYLE ZEYTİNYAĞI SAHTEKARLIĞINA SON: EXTREMADURA ÜNİVERSİTESİ`NDEN YENİ KEŞİF

Yüksek zeytinyağı fiyatları tarihsel olarak yetkilileri, perakendecileri ve tüketicileri hırsızlık ve sahtekarlık konusunda daha dikkatli olmaya yönlendirirken, Extremadura Üniversitesi'nden araştırmacılar ultrason kullanarak tağşiş edilmiş zeytinyağını tespit etme yolunu buldu.

Extremadura Üniversitesi'nde uygulamalı fizik profesörü olan Antonio Jiménez, "Bu öncü çalışma, ultrasonun (insan işitme aralığının dışındaki ses dalgaları) benzersiz ses dalgası frekanslarına dayanarak farklı yağ türlerini tespit edebileceğini gösteriyor" dedi.

Jiménez'in ekibinin, mükemmel sonuçlar elde ederek dalgaların yağ türüne göre değiştiğini keşfettikleri belirtildi. "Her yağın farklı bir akustik sesi vardır" diyen Jiménez, araştırmacıların daha önce şarapları, balı, kurutulmuş etleri ve hatta taşlar ve arkeolojik yapılar gibi çeşitli nesneleri incelediğini açıkladı.

Jiménez, zeytinyağı ve diğer yenilebilir yağları incelemeye başladıklarında, zeytinyağı, ayçiçek yağı ve soya fasulyesi yağının akustik profillerini ayırt etmeye çalıştıklarını belirtti. "Daha sonra, farklı yağları birleştirerek zeytin ve ayçiçek yağı karışımını incelemek için çalıştık" dedi.

Sızma zeytinyağı, diğer yemeklik yağlarla tağşiş edildiğinde, bu değişikliğin tat üzerinde fark edilmesi zor olabilir. Bu nedenle, Jiménez, yeni yöntemin bu tür sahtekarlıkları tespit etmede büyük bir değere sahip olacağına inanıyor.

Jiménez, ultrason dönüştürücülerinin yağ içine daldırılarak, yağın içinden ses dalgaları gönderildiğini ve dönen dalgaların özel bir cihaz kullanılarak dinlendiğini açıkladı. "Sızma zeytinyağını yüzde bir kadar az rafine zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile ayırt edebildik" diye ekledi. "Normalde, yüzde on kadar bir tağşiş tüketici tarafından tespit edilemez, ancak cihazımız yağdaki yüzde bir kadar az bir değişikliği tespit edebiliyor."

Jiménez, ultrasonların müdahaleci olmadığını ve numunenin fiziksel veya kimyasal olarak değiştirilmesine gerek olmadığını belirtti. "Bu, zeytinyağı tağşişini test etmek için kullanılan diğer yöntemlerden daha pratik" dedi.

Ultrason yönteminin ekonomik ve taşınabilir olması nedeniyle, Jiménez, bu teknolojinin fabrikalarda ve mağazalarda kullanılmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca, gelecekte belirli yağ asidi bileşenlerini analiz etmeyi ve testlerin büyük ölçekte gerçekleştirilmesini planladıklarını belirtti.

oliveoiltimes.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.