TÜRKİYE`NİN HAVUÇ DEPOSU BEYPAZARI`NDA HASAT BAŞLADI

Türkiye'nin havuç deposu Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı.

Beypazarı'nda yaklaşık 10 bin işçinin çalıştığı havuç üretimi, Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor. 120 bin ton havuç üretiminin beklendiği Beypazarı'nda sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler, havuç sökümü yapıyor. Tarlada toplanarak çuvallara doldurulan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinasından geçerek, genellikle bayanların çalıştığı paketleme kısmına ulaşıyor. Lezzeti ile sebze halleri ve marketlerde Beypazarı havucu ismi ile yer alan havuçlar, ev hanımlarınca özellikle tercih ediliyor.

HAVUÇ LOKUMU, HAVUÇ SUYU, HAVUÇLU DONDURMA VE HAVUÇ DÖNERİ

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 50-60'lık kısmını karşılayan Beypazarı'nda bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle bu oran yüzde 40 civarlarında kaldı. Beypazarı'nda 25 bin dekar havuç ekili alan bulunuyor. Havuçtan yapılan ürünler havuç lokumu, havuç suyu, havuçlu dondurma ve havuç döneri, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

"MARKET VE PAZARCILAR BEYPAZARI HAVUCUNU BİLİRLER"

Beypazarı'nda kendi ürettiği havucu ihraç eden Hakan Ünal, "Ürettiğimiz havuçların bir kısmı günlük kullanıma, bir kısmı kuyulamaya, bir kısmı da soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Kuyulardaki havuçlarımızın Şubat-Mart aylarına kadar, soğuk hava depolarına koyduğumuz havuçların ise Mayıs-Haziran aylarına kadar sevkiyatı yapılıyor. Market ve pazarcılar Beypazarı havucunu bilirler, artık vatandaşlarımız da biliyor. Beypazarı havucunun rengi parlaktır, beyazlaşmaz, matlaşmaz. Toprağımızın özelliği sebebi ile de oldukça lezzetlidir" dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.