TÜRKİYE`NİN ET AMBARINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU

Büyükbaş hayvan varlığı ve kırmızı et üretimi açısından Türkiye'de ikinci sırada yer alan Erzurum'da, Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor. Batı illeri ile Karadeniz Bölgesi'ne günde 100 kamyon kurbanlık sevkiyatı gerçekleştiriliyor.

Merkez ve ilçelerde yaz dönemi boyunca bitki florası zengin olan meralarda otlatılan ve sonra ahırlarda besiye alına kurbanlıklar, kamyonlarla götürülerek, Türkiye'nin farklı illerinde satışa sunuluyor.

Ülkenin et ambarı konumundaki Erzurum'da bölgenin de kurbanlık ihtiyacını karşılamak için yer yer 2 bin 400 rakımda beslenen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar, pazarlarda görücüye çıktı.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar yaptığı açıklamada, Erzurum'da halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen nodüler ekzanteminin görüldüğünü dile getirerek, Kurban Bayramı yaklaşmadan önce çok yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.
 
Aşılama yaptıklarını ifade eden Akar, gerek hayvan satış yerlerinde gerek işletmelerde yoğun dezenfekte çalışması yaparak, çiftçiler arasında bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Hayvan satış yerlerini de on günlüğüne kapattıklarını anlatan Akar, insanların konuya duyarlılığını artırmak için yaptıkları çalışmaların olumlu yansımalarının olduğunu ifade etti.

"250 binin üzerinde bir aşılama yaptık"

Yaptıkları çalışmaların çok faydalı olduğunu ifade eden Akar, şunları kaydetti:

"250 binin üzerinde bir aşılama yaptık. Hayvan varlığımızın üçte birinden fazlasını aşıladık. Hastalığın yoğun olduğu bölgelerde yüzde 100 olmak üzere aşılama yaptık ve bunun da olumlu sonuçlarını gördük. Gerek hayvan sevk merkezlerinde gerekse eleman açısından altyapılarımızı oluşturduk. Bugüne kadar kurban döneminde yapılan sevklerde il müdürlüğümüze gelen olumsuz bir durum yok. Öncesinden yaptığımız çalışmalarla bunu sağlamaya çalıştık. Kurban Bayramı süresince de her ilçemizde birer ekip görevlendirerek, kurban yerlerinin denetimini yaptık."

Akar, Erzurum'un büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin deposu durumunda olduğuna dikkati çekerek, "Hem kırmızı et üretiminde hem de büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'de ikinci sıradayız. Ülkemizin kırmızı et ambarı konumundayız. Hayvan varlığımız 670 bin 700 büyükbaş, küçükbaş olarak 800 bin civarında. Yaz döneminde 1 milyonu aşıyor. Büyükbaş hayvan açısından önemli potansiyele sahip olduğumuz için Kurban Bayramı döneminde de yoğun bir sezon geçiriyoruz" diye konuştu.

İlde kurban dolayısıyla yoğunluk yaşadıklarının altını çizen Akar, kent merkezi ve ilçelerden günlük 100 kamyon civarında hayvan sevkiyatı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Akar, "Kurban süresince büyükbaş olarak 70 bin civarında hayvan sevkiyatımız oldu. 40 bin civarında da küçükbaş hayvan sevkiyatının olmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız, kurban alırken hayvanların dış görünüşüne bakmalı. Mevzuata uygun bir şekilde kimliklendirilmiş mi kontrol etmeli" dedi.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.