Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, tamamladığında Türkiye'nin en büyük kuluçkahanesi olacak Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Kerevit Kuluçkahanesi'ni iki ay sonra hizmete açmayı planladıklarını bildirdi.
Çınar, gazetecilere yaptığı açıklamada Eğirdir Gölü'nün Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü ve kerevit üretiminde de Türkiye'nin merkezi konumunda bulunduğu belirtti. Türkiye genelinde plak hastalığının çıktığı 1985 yılına kadar gölde yıllık yaklaşık 8 bin ton kerevit avlandığını ifade eden Çınar, hastalık nedeniyle stokların azaldığını ve kerevitin av vermez duruma geldiğini kaydetti.
Kerevit üretiminin eski haline gelmesi için çalıştıklarını anlatan Çınar, kerevit kuluçkahanesinin yapılmasının öngören projenin geçen yıl Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan 335 bin lira hibe kazandığını açıkladı.
Yaklaşık 2 milyon liraya mal olan projenin geri kalanının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verildiğini belirten Çınar, şöyle konuştu:
"Proje kapsamında kurulan bir Ar-Ge merkezimiz var. Burası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının seçtiği ileri Ar-Ge merkezlerinden bir tanesi olma özelliğine sahip. Burada kurulan 600 metrekare kapalı alana sahip laboratuvar binamız ve yine 600 metrekare kapalı alana sahip kapalı devre ürünlerimiz, bakanlığın su araştırma ürünleri istasyonları arasındaki en büyük kapalı devre ve laboratuvar alanıdır. Yaklaşık bir yılı aşkın süren projemizin yüzde 80'i tamamlandı. Alımları yapıldı. Yüklenici firmalar tarafından bunların yerine getirilmesi hedeflenmekte. Geldiğimiz aşamada yaklaşık iki ay sonra tesisimizi hizmete açmayı umuyoruz."
"Eğirdir, Türkiye'nin en önemli kerevit merkezi olacak"
Kerevit kuluçkahanesinin tamamlanmasıyla Eğirdir'in kerevit konusunda Türkiye'de en önemli merkez haline geleceğini vurgulayan Çınar, kerevitle ilgili bütün çalışmaların burada yapılacağına dikkati çekti.
Kerevitin gen korumasını rehabilitasyonunu da sağlamayı istediklerini belirten Çınar, şunları söyledi:
"150'nin üzerinde tankımız mevcut. Bunların hepsi değişik boylarda olup, bu tanklar tamamen Ar-Ge amaçlı deneme ve proje amaçlı tasarlanmıştır. Arkadaşlar bu konuda devamlı denemeler yaparak kerevitte hastalık, yem, yetiştiricilik ve kültür alınabilmesi amacıyla birçok denemeyi yapabilecekler."
Son Dakika