Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tabiattan topladıkları 800 tür geofitin birer çeşidinin Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'ne getirilerek yetiştirileceğini ve ıslah edileceğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Basın mensuplarına merkezin kurulma amacı ve Türkiye'de toplanan geofitler ile ilgili bilgi veren Bakan Eker, "Sektörsel faaliyetlerinin yanında Türkiye'nin stratejik değerine değer katan Türkiye'nin biyoçeşitliliğidir. Endemik bitki sadece bir coğrafyaya has, başka bir coğrafyada bulunmayan. Türkiye, biyoçeşitllik olarak üç büyük iklimin ortasında yer alması nedeniyle zengindir. Bizim kaydettiğimiz 4 bin 200 tür endemik bitki var. Biz bunları hem muhafaza altına alalım hem muhafazası kendi doğal alanında mümkün olmayanları koruma amaçlı belirli yerlere transfer edip, onların yaşayacağı alanları oluşturup orada koruyalım. Türkiye'deki endemik bitkileri ıslah edelim, bunlardan yeni çeşitler elde edelim. Bunu hem şehrin estetik değerlerine ilave değer katsın hem de ekonomik olarak daha çok gelir getirsin diye bir proje hazırladık. Türkiye geofitlerini koruma çerçevesi adı altında bir eğitim merkezi kurduk. Eski Beykoz fidanlığı olan burada da Türkiye Geofitlerini Koruma Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün bir kısmını kurduk. Burası Yalova'daki merkezin bir parçasıdır" dedi.
"TABİATTAN TOPLADIĞIMIZ 800 ÇEŞİT GEOFİTİN ÇOĞALTIMINI YAPTIK"
Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'nin bir kısmını eğitim merkezi haline getireceklerini kaydeden Bakan Eker, "Tabiattan topladığımız 800 çeşit geofitin çoğaltımını yaptık. Onların her çeşidini buraya getiriyoruz. Onların bir kısmını buraya getirerek, hazırlanan uygun alanlarda hem sergilenecek hem de yetiştirilecek. Birçok türü kurtardık bu çalışmalar esnasında. Doğal kaynaklarda 200 çeşit yeni soğanlı süs bitkisi ıslah edip geliştirdik. Burada toplam 27 teknik personel çalışacak" şeklinde konuştu.
"ANKARA'DA AVRUPA'NIN 2'İNCİ BÜYÜK MİLLİ BOTANİK BAHÇESİNİ KURUYORUZ"
Ankara'da kurulan milli botanik bahçesi ile ilgili bilgi veren Eker, "Ankara'da Avrupa'nın 2'inci büyük milli botanik bahçesini kuruyoruz. Bu uluslararası standartları karşılayan Türkiye'nin ilk botanik bahçesidir. 2013 yılında temelini attık. 10 adet ileri araştırma merkezi kurduk. Bunlar çoğu tarımın muhtelif alanındaki faaliyetleri, araştırmaları yöneten, yönlendiren yerlerdir, en son teknolojilerin kullanıldığı yerlerdir. Kuraklık test merkezi kurduk. Türkiye'de yoktu, dünyada iki yerde var. 2010 yılında Konya'da kurduk. Enerji Tarımı Araştırma Merkezi kurduk Karadeniz'de" diye konuştu.
İHA