Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la birlikte iki ülke arasında düzenlenen "Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı'na" katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la birlikte iki ülke arasında düzenlenen “Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı’na” katıldı. Toplantıda iki ülke arasında ticaret, turizm, enerji, karşılıklı yatırımlar ve tarım alanında ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı. Görüşme sonrasında iki bakan KEK protokolünü parafe etti.
İki ülke arasındaki ticari ve enerji ilişkiler ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran bakanlar, liderlerin belirlediği 2020’de 100 milyar dolar toplam ticaret hacminin yakalanması için çalışacaklarını söyledi. Geçen yıl yapılan 32,7 milyar dolarlık toplam ticaret hacminin 2014’de bir miktar geçilmesi beklenirken, yeni alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yoğunlaştırılacak.
EK DOĞALGAZ VE FİYAT İNDİRİMİNDE HENÜZ KARAR YOK
Türkiye’nin talep ettiği doğalgazda indirim ve Mavi Akım üzerinden ek 3 milyar metreküplük sevkiyatla ilgili henüz anlaşma sağlanamadı. Bakan Yıldız, 2015 başından itibaren ek alımı yapmaya hazır olduklarını açıklarken, Rus Bakan Novak, Gazprom ve BOTAŞ arasında görüşmelerin sürdüğünü, ek yatırımlar ve yeni fiyatlandırma ile birlikte anlaşmanın sağlanabileceğini belirtti. Rus yetkililere göre anlaşmanın tamamlanması zaman alabilir.
Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının büyüyerek devam ettiğine değinen Yıldız, “Her iki ülke de Mavi Akım’ı geliştirmek istiyor. Fiyat indirim talebimiz var. Formül bize revizyon hakkı veriyor. Bu konuda Gazprom’la karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Türkiye’nin talebi üzerine doğalgaz fiyatlarında indirim konusunda kapsamlı bir çözüm için çalıştıklarını ifade etmişti. Türkiye, Mavi Akım üzerinden alınan doğalgaz miktarını da 3 milyar metreküp artırmak istiyor. Türkiye’nin talebi Yıldız’ın bir önceki Moskova ziyaretine Rus makamlarına iletilmişti.
Türkiye halen Mavi Akım üzerinden 16 milyar metreküp, Batı Hattı’ndan da 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. Türkiye’nin 2015 için planı BOTAŞ ve özel sektör aracılığı ile Rusya’dan 30 milyar metreküp doğalgaz alımı yapmak. Türkiye toplam yıllık 48-49 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için 1 Aralık’ta Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi hazırlıkların tamamlanmış olmasının iki ülkenin geleceğine katkı olduğuna değinen Bakan Yıldız, “Türkiye’den Rusya’ya yapılan 1,3 milyar dolarlık gıda ihracatı, süt ürünleri, tavuk, yumurta ve diğer alanlarla geliştiriliyor. Türkiye’den Rusya’ya gıda ihracatını bir yıl içinde iki katına çıkarmak istiyoruz.” dedi.
AKKUYU ÇED RAPORUNU ÇEVRE BAKANI’NIN ONAYINDA
Rusya’nın Mersin Akkuyu’ya inşa edeceği nükleer santralle ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, ÇED raporunun Çevre Bakanlığı’na dün itibari ile ulaştırıldığını, önümüzdeki günlerde kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi. Bakan Yıldız, Akkuyu için inşaat süreci başladığında yerli ve uluslar arası yatırımcıların ilgi duymasını beklediklerini vurguladı. Akkuyu ile ilgili çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Stres testlerini geçebilecek, güvenli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı için hep beraber çalışacağız.” temennisinde bulundu. Bakan Yıldız, Rusya’dan alınan doğalgazla birlikte elektrik üretiminin yüzde 22-23’ünün Rusya’dan sağlandığını belirtti.
Son Dakika