PEYNİRDEKİ TUZ YÜZDE 40 AZALACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beyaz, kaşar, eritme ve tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ile 40 arasında değişen oranlarda azaltacaklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Eker, bazı gıda ürünlerine yönelik tuz, şeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi.

Piyasadaki beyaz peynir, kaşar, eritme peyniri ve tulum peynirindeki tuzun lezzetten çok bazı bakterilere karşı koruyucu önlem olduğunu söyleyen Eker, tuz oranını yüzde 12 ila 40 azaltacaklarını söyledi.

Tuzun kalp damar hastalıkları ve tansiyon gibi birçok hastalığa yol açtığını söyleyen Eker, "Eğer bir tercihle karşı karşıya kalırsak sağlığı lezzete tercih ederiz. Alışkanlıkla ilgilidir. Psikolojik faktördür" dedi.

GÜNDE 15 GRAM TUZ TÜKETİYORUZ

Bakan Eker ayrıca, Türkiye'de bir kişinin ortalama 15 gram tuz tükettiğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın ise 5 gramın altında olduğunu söyledi.

GIDA ÜRÜNLERİNE YAPILAN TUZ VE ŞEKER DÜZENLEMELERİ:

Tarım Bakanı'nın açıkladığı daha önceki tuz ve şeker düzenlemelerini ise şu şekilde:

-Ekmekteki tuz oranı yüzde 2'den 1,5'e düşürüldü.

-Ekmekteki 17 çeşit katkı maddesi sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitaminine indirgendi.

-Pul biberdeki tuz oranı yüzde 9'dan yüzde 7'ye düşürüldü.

-Salçadaki tuz miktarı yüzde 64, zeytindeki yüzde 50 azaltıldı.

-Sucuk ve pastırmadaki katkı maddeleri yasaklandı.

-Meyve sularına ilave şeker koyulması yasaklandı.

-Çiğ köfte ve mezelerde katkı maddesi olarak yalnızca sitrik aside izin verildi. 

-Tuz etiketlerinde 'Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun' ifadesi zorunlu hale getirildi.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.