TÜRKİYE HER YIL 150 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE TOHUM İHRAÇ EDİYOR

02-05 Aralık 2015 tarihleri arasında Antalya Expo Center'da düzenlenen Growtech Eurasia; Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı'nın PR çalışmalarını yürütüyoruz.

Fuara bu yıl, 183'ü yurtdışından olmak üzere 700'den fazla firma ve marka katılırken, 74 ülkeden 80 binin üzerinde tarım profesyonelini Growtech Eurasia'da ağırlanması hedefleniyor. Geçen yıl fuarda, 4 günde 370 milyon dolar ihracat bağlantısı sağlandı, iç pazara yapılan satışlarla birlikte 2014 yılında fuarda ticari anlaşmalar 500 milyon doları buldu.

Tarım İthalat/İhracat Verileri

Dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisine sahip olan Türkiye, dünyanın 7'nci, Avrupa'nın ise 1'inci en yüksek tarımsal gayri safi milli hasılasına sahip ve 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın verilerine göre ülkemizin son dönemdeki tarımsal hasılası 2,5 kattan daha fazla artarak 23 milyar dolardan 61 milyar dolara yükseldi. Türkiye bugün 78 milyonun üzerinde nüfusu, her yıl misafir ettiğimiz yaklaşık 40 milyon turisti ve 2 milyonun üzerinde mültecinin gıda ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda 18 milyar dolarlık tarım ve gıda maddesi ihracatı gerçekleştirmeyi de başardı.

Fidecilik sektörünün yıllık cirosu 200 milyon doların üzerinde…

Türkiye Tohumcular Birliği'nin verilerine göre fidecilik sektörü bugün yıllık 3.5 milyar adet hazır fide üretimi, 150 milyon doların üzerinde değere sahip modern altyapısı ve 200 milyon doların üzerinde cirosuyla gelişmeye ve büyümeye en açık tarımsal üretim modellerinden biri. Sektörün önümüzdeki beş yıl için hedefleri; örtü altı sebzecilikte % 100, açık tarla üretiminde ise % 70 oranında hazır fide kullanılmaktadır. Sektörün beş yıl içinde hedefleri; açık tarla üretiminin tamamının, örtü altı üretimde olduğu gibi % 100 oranında hazır fide kullanmasını sağlamaktır.

Türkiye her yıl 150 milyon dolar değerinde tohum ihraç ediyor…

Uluslararası Tohumculuk Federasyonu (ISF) 2013 yılı Temmuz ayı verilerine göre ülkesel bazda tohumluk ticareti toplam hacmi 45 milyar ABD dolarına ulaştı. Ülkelerin iç ticaret kapasitesi olarak bakıldığında, Amerika Birleşik Devletleri birinci sırada yer alırken, Türkiye 750 Milyon dolar ile 11. Sırada. Sektörün hedefi, 775.000 ton olan sertifikalı tohumluk kullanımını 1.000.000 ton seviyesine çıkarmak, 150 milyon dolar olan tohumluk ihracatımızı önümüzdeki 8 – 10 yıl içerisinde 250 milyon dolar seviyesine ulaştırmak.

Tarımsal üretimde yükselen değer seracılık sektörünüm yıllık ticaret hacmi 11 milyar TL'yi geçti…

Seracılık tarımsal üretimde yükselen değerlerden biri. Sera alanı sıralamasında dünya üçüncüsü, Avrupa'da ise lider konumdayız. Dünya sıralamasında Çin ve Güney Kore ilk iki sırayı paylaşırken, Avrupa kıtasında İspanya bizimle birlikte birinci sırada yer alıyor. Dünya genelinde yaklaşık 700 bin hektar sera alanı bulunduğu tahmin edilirken, ülkemizde bugün 65 bin hektar alanda seracılık faaliyeti sürdürülüyor. Sektörün yıllık ticari hacmi ise 11 milyar TL'yi geçmiş durumda. Bu rakam ülkemizin 103.6 milyar TL'lik toplam bitkisel üretiminin % 12'sine tekabül ediyor. Seralarda üretilen ürünlerin büyük çoğunluğu iç piyasada tüketilirken, % 15'lik kısmı ihraç ediliyor.

Seracılıkta yükselen trendler

jeotermal bölgeler: Türkiye jeotermal ısı potansiyeli bakımından dünyanın yedinci, Avrupa'nın ise ikinci jeotermal kaynağa sahip ülkesi. Jeotermal bölgeler sağladıkları enerji avantajı nedeniyle tarımsal üretimde her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle son yıllarda ülkemizde seracılık alanın yapılan yatırımların büyük çoğunluğu özellikle jeotermal bölgelerde yer alan topraksız seralara yapılmakta. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da "Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi" başlattı. İlk olarak Denizli ve Yalova'da "Jeotermal Seracılık Bölgesi"kurulmasına karar verildi, hatta Denizli'de 24 büyük sera tesis edilmiş durumda.

Şehir seracılığı: Seralarda yapılan üretimin büyük çoğunluğu büyük şehirlerde tüketiliyor. Bu nedenle İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi büyük nüfusa sahip kentlerin çevrelerinde yapılan sera yatırımlarında gözle görünür bir artış yaşanıyor. Şehir seraları tarla ürünleri çıkmadan önceki ara dönemdeki ihtiyacı gideriyor. İstanbul'un sera varlığı henüz 1.142 dekar, ama yatırımlar devam ediyor. İstanbul'da Pendik, Tuzla, Silivri, Çatalca ve Beykoz ilçelerinde bu tür seralar bulunuyor. Bu seralar genelde bir ila 3 dekarlık küçük aile işletmeleri.

Neden Antalya : Son dönemde jeotermal bölgelerde yatırımlar artsa da seracılığın merkezi, Growtech Eurasia Tarım Fuarımızı gerçekleştirdiğimiz Antalya ilimiz. Ülkemizde toplam 650 bin dönüm sera bulunuyor, bunun 220 bin dönümü Antalya'da. Bir başka deyişle Antalya ülkemizin sera varlığının % 38'ine sahip. Antalya'yı 158 bin dönüm ile Mersin ve 120 bin dönüm ile Adana takip ediyor. Akdeniz Bölgesi toplam sera varlığımızın % 84'üne sahip.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.