Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü tarafından "Mantarlar Kadın Eliyle Güzelleşir" projesi ile çerçevesinde 25 kadına mantar yetiştiriciliği öğretiliyor. Oluşturulan tesiste, teorik eğitimin ardından mantar üretimine başlayan 25 kadın kursiyer, kendi işini kurmaya hazırlanıyor.
Proje kapsamında mantar yetiştiriciliğini 2 yıldır sürdürdüklerini söyleyen Tarım ve Hayvanlık İl Müdürü Orhan Kaya, “Biz mantar yetiştiriciliğini 2013 yılında da yaptık, bu ikinci projemiz. Sayın valimizin himayelerinde SODES kapsamında desteklenen bir proje bu. Geçen yıl 20, bu yıl ise 25 kadın üreticimize teorik ve pratik eğitim olmak üzere toplam 3 aylık bir dönem zarfında mantar yetiştiriciliğini öğretmeye çalıştık. Bunun bir sürekliliği olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Bunu devam ettirelim. Mükemmel bir tesisimiz hazır, bütün imkanlarımız mevcut. Bu işi yapmak isteyen üretici kardeşlerimiz bize gelsinler, bir tesisi kendilerine verelim hatta teknik destek yine bizden olacak” dedi.
Bakanlığın bu konuda yüzde 50 hibe desteği verdiğini hatırlatan Kaya, bölgede sadece Elazığ'da mantar yetiştirildiğini söyledi. Kaya, "Tunceli’de de mantar yetiştirilsin istiyoruz. Bu tesisi oluşturmak çok maliyetli değil. Hatta bu tesisin hazırlanmasında bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği de var. 'Ben mantar yetiştirmek istiyorum' diyen bir arkadaşımız, kendi köyünde, kendi mahallesinde tesisini hazırlar. Tesisin maliyeti 40 bin lira ise bunun yarısını bakanlığımız hibe desteği ile sağlıyor.” ifadelerini kaydetti.
2 ayda yaklaşık 4 buçuk ton mantar üretildiğini belirten Kaya, üretilen mantarların satışının da kolay olduğunu, kentte yeteri kadar pazar alanının bulunduğunu söyledi. Kurs sayesinde meslek öğrendiklerini ve maddi anlamda da rahatlayacaklarını söyleyen kursiyerlerden Gülsüm Polat, “Burada bize olanak sağlanıyor, yer veriliyor, bizler de üreteceğiz. Hem maddi hem manevi destek oluyor bize. Teşekkür ederiz müdürümüze, bu imkanları bize sağladıkları için. Hem arkadaş ediniyoruz, hem öğreniyoruz, hem de cebimize birkaç kuruş giriyor” dedi.
Kursta öğrendiklerini kurs sonrasında destekler doğrultusunda devam ettireceğini kendi işyerini de kurmak istediğini belirten kursiyer Türkan Atlı ise, “Hanımlarımızda becerikli. Bu bir destektir. Zevkle de yapıyoruz. Çok teşekkür ederim. Devam etmeye çalışırız. Burada bu işi yapmak isterim. Başka yerde imkanım yok, eğer imkan sağlanırsa, destek verilirse kendime ait bir yer de kuracağım. Vali beye de söyledim. Destek verilirse kendime ait bir yer kurmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Akçadağ Güncel