ÇİFTÇİLER, TARIM ARAÇLARI GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Adana'nın Ceyhan ilçesinde çiftçiler tarım araçları güvenliği konusunda bilgilendirildi.

Trafik kazaları sebebiyle ortaya çıkan can ve mal kayıplarını en aza indirmek amacıyla yürütülen Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı - Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Yiğit Akü tarafından ‘Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı’ projesi hayata geçirildi. Proje nedeniyle Adana’nın Ceyhan ilçesinde çiftçiler tarım araçları güvenliği konusunda bilinçlendirildi.

Düzenlenen programda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, trafik kazalarında yıllık ortalama 4 bine yakın insanın kaza mahallinde hayatını kaybettiğini söyledi. Kaza sonrası ilk 1 aylık süreçte hayatını kaybedenler de dahil edildiğinde bu rakamın 8 ile 10 bine yükseldiğini ifade eden Avan, “Bu kazalarda 23,4 milyar TL’lik milli servetimiz de heba olmuştur. Bu rakam ülkemizin Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 1,5’ine ve yıllık reel yatırım bütçesinin yüzde 51’ine tekabül etmektedir. Bu da tablonun büyüklüğünü ve önemini net olarak ortaya koymaktadır.” dedi.

Türkiye’deki traktör sayısının 2014 yılı Ekim ayı sonu itibariyle 1 milyon 612 bin 310’a yükseldiğini vurgulayan Avan, “Bu rakam kaza, yaralanma ve ölüm oranlarının yüksek olması ihtimalini arttırmaktadır. Bu rakamları düşürmek trafik kurallarına tam anlamıyla uymak, emniyet kemeri takmak gibi küçük çabalarla mümkün. Bunların yanında çok önemli 2 ayrıntı var; Birincisi özellikle gece yola çıkıldığında reflektör kullanmak, ikincisi de ölüm oranlarını yüzde 90 azaltan bar ve kabinler kullanmak.” diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Komiseri Vedat Yavuz ise yaşanmış olayları videolar ve fotoğraflar aracılığı ile anlattı. Sahneye davet ettiği vatandaşlar yardımıyla bir deney yapan Yavuz, trafikte cep telefonu kullanımının kasları ve hızlı tepki vermeyi ne kadar yavaşlattığını gösterdi.

Programda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı UTEM Uzmanı Dr. Mesut Gölbaşı da tarım araçlarının ne gibi kazalara sebebiyet verebileceğini örneklerle anlatırken, Sağlık Bakanlığı Adana Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Ayla Kılıçarslan da kazalara yönelik ilk yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Akçadağ Güncel
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.