TOPRAKSIZ TARIMLA SUDAN YÜZDE 95 TASARRUF

Bilkent Üniversitesinden 6 öğrenci, topraksız tarım sistemiyle geleneksel tarıma göre yüzde 95 daha az su kullanılarak üretim gerçekleştirdi. Nesnelerin interneti destekli "Minova" adlı sistem aracılığıyla, bitki türleri için ideal sıcaklık, nem miktarı, sulama süresi ve verilmesi gereken ışığı kendisi ayarlayabiliyor

Teknolojinin gelişmesi, iklim değişikliği gibi nedenlerle tarım sektöründe inovatif projelere hız verildi. Son dönemde suyun daha verimli kullanıldığı, topraksız tarım çözümleri öne çıktı. Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencileri Ahmet Namlı, Berk Alparslan, Kemal Vatansever, Selim Furkan Tekin, Özge Öztürk ve Zeynep Gönül Şendil'den oluşan ekibin mezuniyet projesi olarak tasarladığı "Minova" adlı sistem de topraksız tarıma yeni bir boyut kazandırdı.

Kapalı alanlarda kolay ve ulaşılabilir şekilde sağlıklı bitkiler yetiştirmek üzere geliştirilen nesnelerin interneti destekli sistem, "aeroponics" denilen, toprak olmadan bitki köklerinin bir sis ortamında kalarak beslendiği bir teknoloji kullanıyor. Her bitki türü için ideal sıcaklık, nem miktarı, sulama süresi ve verilmesi gereken ışığı kendi ayarlayabilen sistemle, tohumların cihaza yerleştirilmesinden hasada kadar müdahalede bulunulması gerekmiyor. Bitkinin anlık durum ve kontrolleri, içinde bulunan sensörler sayesinde cihazın üstünde bulunan dokunmatik ekrandan ya da telefonlara yüklenen mobil uygulama üzerinden takip edilebiliyor. Sistemdeki kamera vasıtasıyla da bitkiler uzaktan izlenebiliyor. Sistemde kayıtlı olmayan bir bitki yetiştirmek veya farklı değerler denenmek istenildiğinde de kontroller bu ekran ya da uygulama üzerinden yapılabiliyor. (AA)

 

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.