TOPRAK İŞLEMESİZ TARIM

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçi üretim maliyetlerini geriye çekip, daha az zaman diliminde, daha az maliyetli ekim ve üretim yapabilmesine yönelik başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçi üretim maliyetlerini geriye çekip, daha az zaman diliminde, daha az maliyetli ekim ve üretim yapabilmesine yönelik başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Toprak işlemesiz tarımsal ekim alanlarının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalara bir yenisi Tayyip Köyünde yapıldı. Toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile işleme yapmadan, ekip biçmenin daha kolay ve maliyet düşürücü olduğu belirtilerek, ''Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın strüktürü dediğimiz yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmaktadır. Böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri artmakta ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir'' denildi.
 
Toprak işlemesiz Tarım uygulamasının Yozgat ili şartlarında yaygınlaştırılması amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmalarının yapıldığı kaydedildi. Bu yıl üretim sezonunda demonstrasyon tarlasının 10 dekarlık kısmına kırmızı mercimek çeşitlerinin ekiminin yapıldığı hatırlatıldı. Kalan kısmına ise herhangi bir toprak işlemesi yapılmadan bir kısmı kurum tarafından kalan kısmı da çiftçi tarafından temin edilen tohumluk ile anıza doğrudan ekim mibzeri ile macar fiği ekimi yapıldığı ifade edildi. 2017 üretim sezonu için, aynı tarlalarda hiçbir toprak işlemesi yapmadan anıza doğrudan ekim mibrezi ile buğday ekimi yapıldı. Anız yangınlarının önemli bir sorun olduğuna dikkat çekilerek, ''Anız yakıldığı için toprak yok olmakta ve verimi düşürmektedir. Ayrıca nadas alanlarının çokluğu da ayrı bir sorundur. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, Yozgat'ta nadas alanlarının azaltılması için toprak işlemesiz olarak buğday ve fiğ münavebesinin her yıl üretime açılması ve hayvancılığa kaliteli kaba yem temini açışından çok önemli bir alternatif yol olduğu düşünerek, bu doğrultuda yayım çalışmaları yapıyoruz. Bu nedenle taban olmayan kıraç arazilerde toprak işlemesiz olarak 1 yıl buğday 1 yıl fiğ ve benzeri tek yıllık yem bitkileri münavebesini çiftçilerimize öneriyoruz'' denildi.

Yozgat Çamlık
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.