HEDEF TUTTURULAMADI

TZOB Genel Başkanı Şemsi? Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Oteli'nde düzenlenen, Dünya Gıda Günü etkinliğinde konuştu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi? Bayraktar, FAO'nun dünyada 850 milyon insanın açlık veya yetersiz beslenmenin etkisinde olduğunu ifade ettiğine vurgu yaparak, bu hedefin tutturulamadığına dikkat çekti.

Bayraktar, Roma'da 1996 yılında dünya liderlerinin bir araya geldiği Dünya Gıda Günü Zirvesi'nde, dünyada 850 milyon insanın açlık veya yetersiz beslenmenin etkisinde olduğunun ifade edildiğini ve bu rakamın 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltılmasını öngören bir deklarasyon yayınlandığını hatırlattı. Şemşi Bayraktar, "Bu deklarasyona karşın, son dört yıl içinde gerçek anlamda ilerleme sağlanmasına ve yetersiz beslenen insan sayısının 70 milyon azalmasına rağmen, 1996 yılındaki Dünya Gıda Günü Zirvesi hedeflerini tutturamadığımızı da görüyoruz." dedi.

"Gıda önemli. İnsanların her gün, üç öğün yeterli gıdaya ulaşması gerekiyor. En temel ihtiyaç... Gıda ve su olmadan yaşamak mümkün değil. Öncelik burada. Diğer bütün ihtiyaçlar bundan sonra geliyor.
 
FAO;  2050 yılına kadar dünyada gıda üretiminin yüzde 60 oranında artırılması gerektiğini, açlıkla mücadelede sorunun sadece gıda üretimiyle çözülemeyeceğini, gıdaya erişimin en önemli nokta olduğu sık sık dile getiriyor."

"Gereken adımları atmamışız"

"Demek ki yeterince gayret göstermemiş, gereken adımları atmamışız." diyen Bayraktar, "Hala dünyamızda açlık ve yetersiz beslenmeden etkilenen insan sayısı 795 milyonu bulmaktadır. Buna üzülmemek elde değil. Çünkü, dünyadaki açlık temelde küresel üretim eksikliğine dayanmıyor. Gıdanın dağılımında bir sorun var." dedi.
 
Şemsi Bayraktar konuşmasını söyle sürdürdü: "Kimi ülke ve bölgeler tüketebileceğinin çok üzerinde gıda üretimi gerçekleştirirken, çoğunluğu Afrika ve Güney Asya'da olan çok sayıda ülke ise yeterli gıda üretimini maalesef yapamıyor. Dünyada bu kadar aç insan varken, kimi araştırmalara göre 600 milyon obez insan da bulunması insanlığın bir başka trajedisi olsa gerek.

Birleşmiş Milletler, daha iyi bir gelecek için hazırladığı 17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin ilkini yoksulluğa, ikincisini ise açlığa son vermek olarak tespit etti. 
 
21. yüzyılı yaşadığımız bir ortamda hala dünyamızda açlığın olmasını hiç bir şekildi hiç bir şeyle açıklayamayız. Bu durumdan en kısa sürede kurtulmak gerekiyor. 
 
Bu hedefe ulaşabilmek için tüm dünya ülkelerinin çalışması gerekmektedir ve bu çalışmalarda gıda israfının önlenmesine de öncelik verilmelidir. Çünkü dünyada üretilen gıdanın üçte birinin tüketilmediğini, israf edildiğini üzülerek söylemek gerekiyor." 

TZOB
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.