Dünyada doğal ilaçlara talebin yoğunlaştığını belirten Bakan Eroğlu, yurtdışından en çok defne, fıstıkçamı, kekik, adaçayı, biberiye, doğal mantarlar, keçiboynuzu, sumak ve tavşanmemesinin talep edildiğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yurt dışından en çok defne, fıstıkçamı, kekik, adaçayı, biberiye, doğal mantarlar, keçiboynuzu, sumak ve tavşanmemesinin talep edildiğini, tıbbi ve ıtri bitkilerde 2023'e kadar 5 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bakan Eroğlu yaptığı açıklamada, dünyada doğal ilaçlara talebin yoğunlaştığını belirtti.
Tıbbi ve ıtri bitkilere yönelik 107 milyar dolarlık büyük bir pazar olduğunu anlatan Eroğlu, iklim çeşitliliği geniş olduğu için Türkiye'de biyolojik çeşitliliğin ve şifalı bitkilerin de fazla olduğuna dikkati çekti.
Eroğlu, şimdiye kadar bu biyolojik çeşitlilikten istifade edilemediğine işaret ederek " 'Sadece ağaç yetiştirmeyelim, odun üretmeyelim' dedik. Bir de Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı kurduk" dedi.
Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi adıyla Afyonkarahisar'da araştırma ve uygulama merkezi kurduklarını söyleyen Eroğlu, bu konuda geçen sene mart ayında çok sayıda bilim adamının katılımıyla büyük bir çalıştay yaptıklarını belirtti.
Geçen yıl 650 milyon dolarlık tıbbi ve ıtri bitki ihraç edildiğini anımsatan Eroğlu, "Tıbbi ve ıtri bitkilerde 2023'e kadar 5 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Pek çok üniversite ve özel sektörün de çalışmaları ile bu konudaki hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, ihracatta en çok öne çıkan bitkilere ilişkin de "Yurt dışından en çok talep edilen ve ülkemizden ihraç edilen odun dışı ürünler defne, fıstıkçamı, kekik, adaçayı, biberiye, doğal mantarlar, keçiboynuzu, sumak ve tavşanmemesidir" ifadesi kullandı.
Dünya