Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Tıbbi&Aromatik bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler vererek, Aydın ilinin bu alandaki yapılacak yatırımlar için çok uygun coğrafi konuma ve iklimsel özelliklere sahip olduğunu belirtti.
Çiftçi, ''Tıbbi ve aromatik bitkiler, hastalıkları önlemek, sağlığı sürdürmek veya hastalıkları iyileştirmek için ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Tıbbi bitkiler, beslenme, kozmetik, vücut bakımı gibi alanlarda yer alırken, aromatik bitkiler ise, güzel koku ve tat vermeleri için kullanılmaktadır. Aromatik bitkilerin gıda, kozmetik ve parfümeri sektöründe de geniş kullanım alanı bulunmaktadır'' dedi. Tıbbi ve aromatik bitkilerin asırlardan beri gıda, çeşni, ilaç ve şifa amacıyla kullanıldığını ifade eden Çiftçi, ''Bu nedenle kimyon, haşhaş, anason gibi bazı bitkilerin tarımı tarih öncesi devirlerden beri devam etmektedir. Günümüzde de birçok bitki tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Türkiye de coğrafi konumu, iklim ve bitki çeşitliliği, tarımsal potansiyeli, geniş yüz ölçümü sayesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinde dünyada önde gelen ülkelerden biridir. '' dedi.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında tıbbi ve aromatik özelliği olan bitki üretimi için depo binaları ve makine garajlarının inşasının veya modernizasyonunun, bahçe ve tarla ekipmanlarının satın alınmasının, mevcut yetersiz sulama sistemlerinin su tasarrufu sağlayan yeni sulama teknolojileriyle değiştirilmesi veya modernizasyonunun, tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin depolanması, havalandırılması, kurutulması, işlenmesi ve pazarlanması için tesis inşasının ve ekipman satın alınmasının destekleneceğini belirten İl Koordinatörü, "Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri 5 bin Euro'dan düşük 250 bin Euro'dan yüksek olamaz. Minimum 5 bin Euro, maksimum 250 bin Euro'ya kadar yapılacak desteklerin en az %50 si geri ödemesiz hibe olarak yatırımcıya verilecektir. Müteşebbisler yapacak oldukları yatırımlarda %50 geri ödemesiz hibe almalarının yanı sıra KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergilerden de muaf olacaktır" dedi. Gereken ilgi gösterildiğinde Aydın ilinin, iklimi ve yüksek tarım potansiyeli ile tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği alanında yatırımlar için çok uygun olduğunu belirten Çiftçi; "Destek kapsamında olan Tıbbi-Aromatik bitkilerimiz; Adaçayı, Anason, Aslanpençesi, Aspir, Biberiye, Civanperçemi, Çakşır, Çemen, Çörekotu, Çöven, Dağ çayı, Dereotu, Devedikeni, Ebegümeci, Ekinezya, Fesleğen, Göl soğanı, Hardal, Haşhaş, Hint yağı, Hodan, Isırgan otu, Kapari/ Kebere, Kekik, Kırmızı biber, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Lavanta, Maydanoz, Mayıs papatyası, Melek otu, Mersin, Meyankökü, Nane, Oğul otu, Öksürük otu, Pelin, Rezene, Safran, Salep, Sarı kantaron, Sarımsak, Sumak, Şerbetçiotu Zencefil, Zerdeçal, Üzerlik otu, Hardal, Yağ gülü, Goji berry, Hünnap, Gümüş düğme, Pire otu, Şevketi bostan, Meryem ana, Çobançantası, Geven, Eşek hıyarı, Nezle otu, Kısa Mahmut, Defne, Hatmi, Alıç, Domuz turpu, Yüksükotu, Çörekotu, Altınotu, Karahindiba, Karaasma, Kuzukulağı ve Ihlamur olmak üzere 71 çeşittir" dedi.
Özellikle tıbbi-aromatik bitkilerden ıhlamur, kekik, nane, sarımsak, ısırgan otu, adaçayı ve kırmızı biber gibi bitkilerin yetiştirilmesi için Aydın'ın çok elverişli olduğunu kaydeden İl Koordinatörü, "Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinin fiyatlarında yıllara göre dalgalanmalar olduğu için üreticinin bir çeşit yerine birkaç çeşidin tarımını aynı anda yapması çiftçiyi fiyat istikrarsızlıklarına karşı koruması bakımından önemlidir. Son yıllarda tarımın dünyada ve ülkemizde geleneksel ürünler kadar tıbbi-aromatik bitkiler gibi yeni alanlarda geliştiği de dikkate alınırsa İlimizin bu konudaki potansiyelinin üretime dönüşmesinin ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış olacaktır." diyerek sözlerini tamamladı.
TKDK