14 ülkeden bin 900 firmanın katıldığı 11. Kayseri Tarım Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
11. Kayseri Tarım Fuarı, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Tarım Fuarı, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Açılış töreninde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Doğu Türkistanlı gençler folklor gösterisi düzenledi. Daha sonra mini konserin ardından konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay fuarın çiftçiler açısından önemli olduğunu söyleyerek çiftçilerin yeni teknolojiye uyum sağlaması açısından katkı sunduğunu kaydetti. Akay, "Bu fuar sadece bütün Orta Anadolu açısından çok önemli. Özellikle de çiftçilerimiz açısından değerli buluyoruz. Bu fuar bildiğiniz gibi firmalarla, firmaların geliştirdiği ürünlerle, makinelerle çiftçinin buluşmasını sağlıyor.
Çiftçimizin yeni teknolojilere uyum sağlaması ve kendini geliştirmesi konusunda önemli katkılar sunuyor. Çiftçilerimizin bundan yararlanıyor olması bölgemizdeki tarımın gelişmesi açısından önemli. Biz de çiftçilerimizin bundan en iyi şekilde faydalanması için elimizden geldiğince katkı sağlıyoruz. Kayseri Şeker Pancarı ve Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bu fuara bütün gücümüzle destek veriyoruz. Fuarın daha etkin biçimde kendini göstermesi, daha büyük fuarlara imza atılması konusunda elimizden gelen desteği sağlıyoruz. İnşallah yakın bir zamanda inanıyoruz ki Kayseri'de daha güzel ve geniş bir fuar alanı tahsis edilecek, buna inanıyoruz. Bu fuara akraba topluluklarının, Türk Dünyası temsilcilerinin katılıyor olması da bizim için gerçekten özel bir anlam ifade ediyor" dedi.
Törende konuşan Kayseri Ticaret Odası Sayman Üyesi Bahri Coşkun Kayseri'nin böyle bir fuara ev sahipliği yapmanın önemli olduğunu dile getirerek, "Kayseri Tarım Fuarı, Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları ile birlikte organize edilmektedir. Düzenlenen bu fuar tarım ana başlığında hayvancılık, su ürünleri, gıda, tavukçuluk ve çiçekçilik gibi başlıklarda 150'ye yakın sektörlerde firmaların katıldığı etkinlik olma özelliği taşıyor. Kayseri'nin tarım konusunda böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmış olmasını çok önemli bulmaktayız" ifadelerini kullandı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ise Türkiye'nin tarımda gayrisafi milli hasılat bakımından Avrupa'da birinci dünyada yedinci olduğunu belirterek, "Türkiye'nin sadece tarım değil tüm fuarlarında en çok ziyaretçi alan fuardır. Birçok konuyu marka haline getirdik, Kayseri'de de tarım fuarını marka haline getirmek için çalışıyoruz. 'Türkiye'de tarım nereye geldi?' diye soran olursa şuanda Avrupa'nın birincisi dünyada yedinci olan bir ülkeyiz gayrisafi milli hasılat bakımından. Bu rakamlar bize yeterli mi? Yetmez. İnşallah hedefimiz Avrupa'da birinciliğimiz devam edecek, dünyada da ilk 3'e girmek için mücadele ediyoruz" diye konuştu.
ÇELİK: "TARIM SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİ İÇİN NE GEREKİYORSA BÜTÜN TEDBİRLERİ ALIYORUZ"
Fuarın açılış töreninde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, tarımın gelişmesi için gereken tedbirleri aldıklarını söyleyerek Türkiye'de yerel yönetim olarak ilk defa proje yaptıklarını ve projenin devamının geleceğini söyledi. Çelik, "İnşallah bu fuarın birçok konuda yeniliklere vesile olacağına inanıyoruz. Tarım ve hayvancılık sektörü katma değeri ve istihdamı en yüksek olan sektördür. Şehrimizin üretime yönelik ciddi bir endüstriyel potansiyeli var. Turizmde yüksek, eğitim ve sağlıkta civardaki 15 şehrin cazibe merkezi haline gelecek kadar yüksek bir potansiyele sahip. Ama tarım ve hayvancılık sektörünün bunların içerisindeki yeri çok farklı. Katma değeri en yüksek olan, istihdamı en yüksek olan dolayısıyla ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından en değerli sektörlerimizden biridir. Gerek Ankara'da hükümetimiz, gerekse yerelde büyükşehir belediyesi ve ilçelerimiz olarak biz de bunun farkındayız.
Bu sektördeki ekonomik değerin yerini biliyoruz. Onun için tarım sektörünün gelişmesi için ne gerekiyorsa bütün tedbirleri alıyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde biliyorsunuz 'Tarıma can suyu' adını verdiğimiz bir proje yaptık büyükşehir belediyesi olarak. 60 kadar tarım makinesini alarak siz değerli tarımla, çiftçilikle, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin hizmetine sunmak üzere ziraat odalarına teslim ettik. Teker teker köylerimizin ihtiyacı olduğu ama alamadığı makinelerimizi imece usulü kullanacak şekilde organize ettik. Böyle bir projeyi Türkiye'de ilk defa yerel yönetim olarak biz yaptık. Daha bunun arkası gelecek, bu makinelerin devamı gelecek. Hem de bu sefer farklı konuda hayvancılık konusunda katkımız olacak" şeklinde konuştu.
Vali Vekili Erdoğan Aygenç ise, fuarların bir ülkenin ya da ilin tanıtımı için çok önemli bir dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimiyle açılışı yapıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri fuarı gezerken 120. yılını kutlayan Kayseri Ticaret Odası Standı'nda pasta kesti. 11. Tarım Fuarı 10-13 Mart tarihlerinde açık olacağı bildirildi.
İHA