TEKNOKENT TOHUM TEKNOLOJİSİNDE İDDİALI

Şanlıurfa Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknokent, tohum sektöründe ARGE çalışmalarına başladı.

Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, "Tohum endüstrisinde atılım yaparak bir araştırma başlatmayı hedefliyoruz" dedi.

Şanlıurfa Teknokent'te bir araya gelerek kentteki tarım - teknoloji potansiyeli hakkında yapılacak çalışmalar öncesi toplantı düzenlendi. Toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, çok sayıda akademisyen ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, yaptığı açıklamada, tohum sektöründe bir numaralı ARGE olmayı hedeflediklerini söyledi. Kentte tarım sektörünün gelişmeden sanayinin gelişmeyeceğini belirten Taşaltın, bütün alanlarda gelişmelerin sağlanmasıyla 'tohum' alanında bir sonuç çıkabileceğini vurguladı.

Arzu ettikleri noktaya henüz ulaşamadıklarını belirten Taşaltın, şöyle konuştu:

"Beklentimiz Şanlıurfa'da özellikle tohum sektöründe araştırmalar yapmak. Tohum sektöründe bir numaralı ARGE olmayı hedefliyoruz. Kentte tarım gelişmeden sanayi gelişmez. Sadece tohumculukta gelişme olmaz, bütün alanlar gelişmeli ki sonuç çıkabilsin. Tüm çalışmalar, sanayinin gelişmesiyle beraber paralel seyir gösterir. Biz burada tek başımıza ne yapabiliriz bunu araştırıyoruz. Hocalarımızın gerek biyoloji gerekse ziraat alanında bilgi birikimleri bulunuyor."

Rektör Taşaltın, tohum sektörü çok pahalı bir sektör olduğunu belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Memleketimizde artık gıda terörü denen bir durum bulunuyor. Maalesef, teknoloji iyiye kullanılacak yerde kötüye kullanılabiliyor. Bu konuda araştırma yapıp, bilimsel araştırma ortaya dökmek temel amacımız. Şanlıura'da bu işi yakma zor olabilir ama dağın zirvesine varmak ilk adımı atmakla başlar. Şanlıurfa'da kurulmasına vesile olduğumuz Tekno kentimiz gelişti. Tekno Kente toplamda müracaat eden 22 firmadan 8 tanesi aktif olarak çalışmalara başladı. Tohum teknolojisi sadece tarım alanında değil, elektronik ağda da en önemli özelliği taşıyor. Nano teknolojiye kayan bir teknoloji özelliği taşıyor. Gen teknolojisine girersek tüm üniversitelerle sağlayacağımız işbirliği ile bir sonuca varabiliriz. Tek başımıza tohumda bir yere varabilmemiz mümkün değildir."

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da konuşmasında, "Dünyada gıda artık çok önemli bir sektör haline geldi. Ticaret Borası olarak tohum ve tohumculuğun önemini en çok bilen kurumların başında geliyoruz. Maalesef çiftçimiz yerli tohum yerine yabancı menşeili tohum kullanmak zorunda kalıyor. Ümit ediyorum ki Şanlıurfa Teknokent'te yapılacak çalışmalarla kendi yerli tohumumuzu üretir ve çiftçilerimize yerli ürünleri kullandırtma imkanına kavuşuruz"dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.