BALLAR, HİJYENİK ORTAMDA TESTE GÖNDERİLİP DOLUMU GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) tarafından kurulan bal dolum tesisine getirilen balların örnek numuneleri alınarak laboratuvar incelemesine gönderildiği belirtildi.

ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, bal dolumlarının tam hijyenik ortamda gerçekleştirildiğini söylerken Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik ise açıklamasında üreticinin dolum getirdiği üründen aldıkları numuneleri bakanlık laboratuvarlarına gönderdiklerini söyledi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik, numune almak için geldikleri Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Bal Dolum Tesisleri’nde yaptığı açıklamada, üreticinin dolum getirdiği üründen aldıkları numuneleri bakanlık laboratuvarlarına gönderdiklerini bildirdi. Çelik, laboratuvara gönderdikleri numunenin içindeki ilaç, kalıntı, herhangi bir bozukluk olup olmadığını analizinin yapıldığını vurguladı. Çelik açıklamasında "Yapılan analizler sonucunda satışa uygun bulunan ürünlerin dolumu yaptırılıyor. Bu sayede tüketiciye de sağlıklı ürün sunmuş olacağız. İl ve ilçe müdürlüğümüzdeki personel arkadaşlarımız ürünlerden neden analiz için numune alındığı konusunda üreticileri bilgilendirdiler." dedi.

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney ise açıklamasında yerdeki kalebodurdan derzine, duvardaki boyaya kadar herşeyin anti-bakteriyel olduğunu anlattı. Üreticilerin ballarını özel tenekede getirmek zorunda olduklarını belirten Güney, şöyle konuştu: "Arıcımız bize ballarını teneke ile getirmek zorunda. Bu bal tebliğinde yazılmış ve yayınlanmış. Balı bu kabın dışında her hangi bir kaba koyup taşıyamaz. Bu kaba balı doldurduğunuzda balın kime ait olduğu çok önemli. Bunu Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından bastırılmış etiketlerimiz var. Etiketleri bir defaya mahsus yapıştırabiliyorsunuz. Burada arıcının kendi yanında numune kaplarımız var. 150 gramlık. Onlardan 2 tanesine numune konur. Teneke kapatılır ve bantlanır. Daha sonra bölgemizin bağlı olduğu bir devlet laboratuvarı var. Burada balın değerlerine bakılıyor.

Eğer ballar doluma uygunsa bizlere raporlarını fakslıyorlar. Biz o raporlar doğrultusunda balımızı dinlendirme tankına alıyoruz. Daha sonra ısıtma tankına basıyoruz. Orada da dinlendiriyoruz. Balın içinde oluşan köpükleri üstteki aynı zamanda süzgeç olan tankımızda da dinlendirmiş ve köpükten arındırmış oluyoruz. Balımızın doldurum işleminin ardından kapatılıp etiketleme işlemine geçiliyor."

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.