TARLA FARESİYLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ UYARILAR

Kilis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, tarla faresiyle mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Kilis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri, Merkez ve Elbeyli ilçelerine bağlı köylerde üreticileri tarla faresi mücadelesi konusunda bilgilendiriyor. Özellikle sonbaharda havaların iyi gitmesi sonucunda zararlı popülasyonunun arttığı, üreticiler tarafından gerekli tedbirlerin zamanında alınmadığı takdirde tarımsal üretim alanlarında ürünlerinin önemli oranda zarar göreceği belirtildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tarla faresi popülasyonunun ekonomik zarar eşiğinin üzerinde olduğu ve kimyasal mücadele yapılması gerektiği ifade edildi...

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Songül KADIOĞLU tarla faresi hakkında öncelikle şu bilgilendirmelerde bulundu: "Tarla faresi, genel olarak kültür bitkilerinde kemirgenler grubuna giren, 1 yılda yaklaşık olarak 12 yavru yaparak hızla çoğalan bir zararlıdır. Bu zararlı, kültür bitkilerinde bazı yıllarda % 90'a kadar verim düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu zararlı ile öncelikle Kültürel önlemlerle mücadele yapılması, Kültürel Mücaeleye rağmen yoğunluk Ekonomik Zarar Eşiğinin altına düşürülemiyorsa, tekniğine uygun Kimyasal Mücadele yapılması şarttır"

Zararlı ile Kültürel Mücadelede; "Tarlanın derin sürülmesi, temizlenmesi ve hasattan hemen sonra, su altında bırakılması ile populasyon yoğunluğu düşürülebilmektedir. Ayrıca zararlının doğal düşmanı olan kedi, köpek gibi evcil hayvanlar, tilki, gelincik, yılan, leylek, atmaca, şahin, baykuş, kartal vb. hayvanlar korunarak doğal denge sağlanabilir.  İlimizde tarla faresi ile kültürel mücadelede yetersiz kalındığı durumlarda kimyasal mücadeleye ihtiyaç duyulmaktadır" diye ekledi.

"Tarla fareleri ile kimyasal mücadele nasıl yapılmalı?"

Tarla faresi ile kimyasal mücadele yapılmasının şart olduğunu belirten KADIOĞLU, "Çiftçilerimiz kimyasal mücadele şeklini genel hatları ile biliyorlar, fakat kimyasal mücadeledeki önemli nokta, aynı bölgede bulunan tarla sahiplerinin, aynı anda ilaçlama yaparak (Toplu Mücadele) etkin bir mücadele gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Tarla faresi ile mücadele edilmediği takdirde tüm tarla, bahçe, çayır-mera bitkileri, özellikle buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde önemli zararlara neden olurken bitkisel ürünleri kirlettiklerinden insan sağlığı açısından da risk oluşturmaktadırlar.

Arazide 25 metrekarede 5 işlek delik varsa ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal Mücadelede Zehirli Yem Uygulaması etkili bir yöntemdir.  Önce fare delikleri toprakla kapatılmalı, 2-3 gün sonra yeniden açılmış olan işlek deliklere el değdirmeden (Plastik Eldiven giyilebilir) tahta/plastik bir kaşıkla 3-5 adet zehirli yem bırakılmalıdır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmamalıdır. Çinko fosfürle hazırlanan bu yemi yiyen zararlılar genellikle deliklerin içerisinde ölmektedirler. İlaçlama takibinde, mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan zararlılar toplanıp derince gömülerek veya yakılarak imha edilmelidir. İlaçlama esnasında gerekli koruyucu tedbirler alınmalı, ilaçlı yem insanlardan, evcil hayvanlardan, gıda ve su kaynaklarından uzak tutulmalıdır.

Tarla faresiyle mücadelede kullanılacak zehirli yemlerin Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinden de temin edilebileceği çiftçilerimize duyurulur.'

Kilis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.