TARLA FARESİ İLE MÜCADELE

Tarla faresi genellikle tıknaz vücutlu, başı oldukça büyükçe, burnu basık ve kulakları kısadır. Kuyruk vücuda oranla kısa olup vücut uzunluğunun beşte biri kadardır.

Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yere dağılmışlardır. Tarla fareleri 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Genellikle geceleri faaliyettedirler. Dişileri her ay doğurma gücüne sahiptirler. Ancak yılda 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9 ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreleri üç haftadır. Doğan yavrulardan ortalama %40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye başlarlar ve bu andan itibaren zararlı olurlar ki bu da doğumdan 15-20 gün sonradır. 2-3 ay içinde ergin olurlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır.

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar; - Beslenme deliği, - Toprak çıkarma deliği ve - Dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Deliklere dikkatle bakıldığında Toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır. 

Zarar Şekli: 

Kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini(özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alanlardaki besin tükendiğinde başka alanlara geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13gr kuru yem yer. Kayıp zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100' e kadar ulaşabilir. 

Zararlı olduğu bitkiler: 

Genelde tüm tarla, bahçe ve çayır mera bitkileri ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır. 

MÜCADELESİ: 

Doğal düşmanları: Doğal düşmanları kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutarlar. Bu canlıların korunmaları için bilinçsiz ve gereksiz avlanma yapılmamalı ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı aşırı tarım ilacı kullanılmamalıdır. 

Kültürel önlemler ve mekanik mücadele: 

Mücadelesinde kültürel önlemlerin başında derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği gelmektedir. Nadas alanlarından gelecek olan farelerin geçişini engellemek için tarla kenarının derinden sürülerek bir şerit oluşturulması farenin buradan geçişini engelleyecektir. Mekanik mücadele ise, fare deliklerini su ile doldurma, kapan kullanma gibi önlemler gelmektedir. 

KİMYASAL MÜCADELE: 

Kimyasal Mücadele Ne Zaman Yapılmalıdır! Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. 

Kimyasal Mücadele Nasıl Yapılmalıdır! 

Bulaşık alanlarda 25 m2' de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalı, bu sayı bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre değişebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek deliklerde ilaçlanmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlüklerinden temin edilebilecek olan çinko fosfürlü zehirli yemler işlek deliklere 5 adet gelecek şekilde delik ağzının iç kısmına tahta kaşık vs. ile el değmeden konulmalıdır. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir. İlaçlı yem çocuklardan, hayvanlardan uzakta kilit altında tutulmalıdır. Çinko Fosfürlü Zehirli yemler İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edilerek temin edilebilir.

Tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.