Denizli'de tarımsal ürünlere zarar veren tarla faresiyle mücadele kapsamında hububat ekili 450 bin dekar arazide 20 ton zehirli yem ile "topyekün mücadele" başlatıldı.
Tarla farelerinin sayısının her geçen gün artması nedeniyle başlatılan mücadele çalışmaları kapsamında Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonuyla uzmanlar ve köylülerden oluşan ekipler, tarlalara çıkarak fare deliklerine 20 ton zehirli buğday bırakıyor.
Çardak, Bozkurt, Acıpayam ve Serinhisar ilçeleri başta olmak üzere hububat tarımının yoğun yapıldığı bölgelerde başlatılan mücadeleyle ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, son yıllarda özellikle iklimsel değişiklikler, yılan, tilki, şahin gibi yırtıcıların azalması gibi sebeplerle Denizli'de fare popülasyonunda artış yaşandığını belirtti.
Farelerin tarım alanlarında ürünlere büyük zarar verdiğini ifade eden Kutlu, şunları kaydetti:
"Özellikle 2014'te kış aylarının ılıman geçmesi, yağışların olmaması sebebiyle fareler maalesef varlıklarını koruyarak yaza çıktılar. Yeterli mücadelenin yapılmaması nedeniyle de fareler, 2015'te tarımsal ürünlere büyük zararlar verdi. Bununla ilgili il müdürlüğü olarak çiftçilerimizi eğitiyoruz. Öncelikle çiftçilere derin sürüm yaptırdık. Tarlalarda göllendirme yapılması, kapan kurma gibi önlemlerden sonra şimdi de kimyasal ilaçlarla mücadele başlattık. Fareleri telef etmek için yaklaşık 20 ton zehirli yem ürettik. Bunları çiftçilerimize toplu mücadele organizasyonları ile teslim ediyoruz. Sahaya çiftçilerimizle gidip yaklaşık 450 bin dekar alanda bu mücadeleyi yapıyoruz."
Tarla faresinin üreme kabiliyeti çok yüksek bir hayvan olduğunu, bahar ayında tarlaya giren bir çift farenin kışa kadar 3 bini aşkın sayıya ulaşabildiğini anlatan Kutlu, tarla farelerinin mücadelesi en zor olan zararlılardan olduğunu söyledi.
Mücadele programı hakkında bilgi veren Kutlu, program kapsamında muhtarlıklar vasıtasıyla duyurular yapıldığını, ilk gün gördükleri tüm fare deliklerini kapattıklarını, böylelikle işlek delikleri tespit ettiklerini anlattı. Mücadele kapsamında ikinci gün ise sabah erken saatlerde ortalama 300 kişilik ekiple zehirli yemleri işlek fare deliklerine bıraktıklarını bildiren Kutlu, "Her bir deliğe 4-5 ilaçlı buğday tanesi bırakıyoruz. Üçüncü gün tekrar araziye gidip telef olan fareleri toplayıp derin çukurlara gömüyoruz. Doğada bunu yiyen tilkiler, kediler veya kuşların zarar görmemesi için mutlaka araziye çıkılıp bu toplama işinin yapılması lazım" dedi.
Bu mücadelenin sonuç alabilmesi için imece usulüyle, herkesin katılımıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Kutlu, mücadele programının ilk sonuçlarının başarılı olduğunu dile getirdi.
- Kurumlar da işbirliği yapıyor
Serinhisar Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhammet Çoban ise vatandaşın yanı sıra kurumların da fareye karşı verilen mücadelede işbirliği yaptığını, kaymakamlık, belediye, tarım il müdürlüğü, ziraat odası başkanlığı ve süt birlikleri başkanlıklarının destek verdiği organizasyonda belediyelerin araç tahsis ettiğini ve yemek ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.
Pusula Haber