Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen illerdeki elektrik tüketimi, tarımsal sulamanın elektrik ile ve insafsızca yapılması nedeniyle 15 gün içerisinde adeta tavan yaptı.
Tüketim, tarımsal sulamanın en yoğun yapıldığı illerden Şanlıurfa ve Mardin'de yaklaşık 3 kat arttı.
Kış aylarında kayıt dışı kullanımın da etkisi ile ısınmanın yoğunlukla elektrikli ısıtıcılar ile yapıldığı Dicle Elektrik Dağıtım'ın sorumluluğundaki illerde, normal şartlarda bahar ayları ile birlikte elektrik tüketiminin düşmesi gerekiyor. Ancak, yine kayıt dışı kullanımın yarattığı savurganlık ile gerçekleştirilen tarımsal sulama yüzünden bölgedeki elektrik tüketimi azalacağına anormal düzeyde yükseldi. Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri bunun sebebinin, kayıtdışı elektrik kullanan bazı çiftçilerin tüketimde sınır tanımaması olduğunu ifade etti.
"9 - 10 MİLYON kWH'DEN 27 MİLYONA YÜKSELDİ"
Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, "Hizmet sunduğumuz iller arasında elektrik gücüne dayalı tarımsal sulamanın en yoğun olduğu iller sırası ile Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'dır. Diğer illerde bu oran daha düşük düzeydedir. Mart ayı ile kıyasladığımızda günlük ortalama tüketim bazında Nisan ayında ciddi artışlar görüyoruz. Şanlıurfa'daki elektrik tüketimi Mart'ta 9-10 milyon kilovatsaat (kWH) düzeyinde iken, Nisan ayında tüketim 27 milyar kWH'ye kadar yükselmiş durumda. Yine elektriğe dayalı tarımsal sulama yapılan Mardin'de Mart ayında 6-6.5 milyon kWH olan tüketim, Nisan ayında 16 milyon kWH'ye yükselmiş bulunuyor. Bu durum da tarımsal sulamada kullanılan elektriğin neden kayıt altına alınması gerektiğini çok net bir şekilde gösteriyor'' ifadelerini kullandı.
"KAYIT ALTINA ALINAN YERLERDE DÜŞTÜ"
Tarımsal sulamada elektriğin kayıt dışı ve kaçak olarak kullanılması sebebiyle bazı çiftçilerin, tüketimde sınır tanımadığını belirten Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, "Bu çiftçiler yüzünden hem yeraltı, hem de yer üstü kaynakları bilinçsizce tüketiliyor. Tarımsal Sulama Kampanyası ile tüketilen elektriği mutlaka kayıt altına alma çabamız ve isteğimiz işte bu yüzden. Kayıt dışı kullanımın yüksek olduğu illerde tüketim 3 katına varan oranda artarken, bölge genelindeki tüketim Mart'tan Nisan'a Yüzde 42-45 milyon kWH'den 62 milyon kWH'ye yükseldi. Bölgedeki tüketim artışının daha az olmasının bir sebebi de Diyarbakır'da olduğu gibi çiftçilerin sayaç taktırmalarıdır. Çünkü sayaç takan çiftçi, ihtiyacı kadar elektrik kullanıyor, israf etmiyor. İşte bu sebeple sayaç taktırmak çok önemli diyoruz ve taktırmayan çiftçilerimizi 18 Nisan Pazartesi'ne kadar, hafta sonu da dahil olmak üzere sayaç taktırmak için şubelerimize başvurmaya çağırıyoruz'' şeklinde konuştu.
İHA