TARIMSAL İLAÇLAMADA AKILLI TEKNOLOJİ KULLANIMI

Sürüklenme son 15-20 yıllık süreçte üzerinde en çok durulan konudur. Çünkü sürüklenme ilaçlamanın etkinliğini azaltmakta ve bunun sonucunda tekrar yapılan ilaçlama ise ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

Ülkemizde tarımsal üretimde yapılan uygulamalar içinde gelişmenin en az olduğu alan tarımsal ilaç uygulamalarıdır. Oysa tarım ilaçlarının gerek çevre ve gerekse de insan sağlığı üzerinde çok büyük zararları vardır. Dünyada tarım ilacı uygulama teknolojisinin bu gün geldiği noktada bu zararları tamamen yok etmek mümkün olmamakla birlikte, kayıpları mümkün olduğunca azaltmak, aynı zamanda ilaçlamadan beklenen başarıyı sağlamak mümkündür.

Sürüklenme son 15-20 yıllık süreçte üzerinde en çok durulan konudur. Çünkü sürüklenme ilaçlamanın etkinliğini azaltmakta ve bunun sonucunda tekrar yapılan ilaçlama ise ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

Üstelik bu uygulamalar sonucunda hedef bitki üzerinde kalıntı miktarı artmakta ve bunun kaçınılmaz sonucu olarak bu besinler kullanılamaz duruma gelmekte ya da kullanıldığı taktirde tüketicilerin sağlığını ciddi bir şekilde tehdit edebilmektedir. Uygulamada kullanılan makina ile birlikte uygulama tekniğini bilmeksizin adı geçen zararlı etkileri azaltabilmek ve uygulamanın başarısını artırabilmek mümkün değildir.

Tarım, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla kullanım alanları bulduğu stratejik sektörlerin arasında yer almaktadır. Tarımsal üretim, tarımsal girdi ve çıktıların pazarlanması, tarımsal yayım gibi alanlarda gerek yazılımsal gerekse donanımsal ürünler üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ve firmaların Ar-Ge çalışmaları neticesinde ticari olarak markete sunulmaktadır.

İlaçlama ve bu amaçla kullanılan makinalar tarımsal üretimde kullanılan önemli araçların arasında yer almaktadır. Bilişim teknolojileri (sensörler, dozajlayıcılar, GPS vb.) doğru yere doğru miktarda ilaç uygulanmasında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Hassas tarım şu iki yolla bu başarıyı sağlamıştır;

1- Geçiş yollarını hatasız olarak belirleyip ilaçlanmamış ya da tekrar ilaçlanmış alanları elimine etmektedir.

2- Değişken dozajlı uygulamaya olanak tanıyarak ilacın sadece gerektiği yere gerektiğimiktarda atılmasını sağlamıştır.

Ultrasonik ve Lazer teknolojilerinin ilaçlama makinalarına adaptasyonuyla uygulama yapılacak hedef bitki ya da ağaç belirlenerek üzerine doğrudan ilaçlama yapılmaktadır. Püskürtme memeleri, makine üzerinde bulunan sensörler yardımıyla, bitkinin şekline ve konumuna bakılarak açılıp kapatılmaktadır. Bu sistemler rüzgarın etkisini telafi edebilmek üzere selonoid valflerin bir süre önce açılıp bir süre sonra kapatılmasına da izin vermektedir. İlaç bir bulut hüzmesi şeklinde sürekli uygulama yerine kesikli olarak uygulanmaktadır. Bunun sonucunda sürüklenme azaltılmakta ve kontrollü ilaç uygulanarak hedef dışı püskürtme önlenmektedir.

Ultransonik sensörler ses dalgalarını bitkinin veya ağacın varlığını ya da yokluğunu belirlemek için kullanmaktadır. Makinanın her iki yanına monte edilen sensörler yardımıyla ağaç kanopisi tespit edilen alanlara uygulama yapılmaktadır.

Sensörler ile Donatılmış İlaçlama Makinası Sadece Bitki Tespit Ettiği Bölgeye Karşılık Gelen Memeleri Aktif Hale Getirmektedir. Yabancı ot ile mücadelede dijital kameralar yardımıyla ot dağılım deseninin (yoğunluğunun) haritalanması üzerinde çalışılan öncelikli konuların arasında yer almaktadır. Yüksek platformlar (uçak vb.) veya uydu görüntüleri ile ot dağılımı belirlenebilmekte ve yabancı otun bulunduğu yere ve yoğunluğuna göre değişen miktarda (dozajda) ilaç püskürtülmektedir.

GPS destekli dümenleme sistemleri markette yer almaya başlayan önemli araçların arasında yer almaktadır. Bu sistemlerde konum yüksek çözünürlükle belirlenmektedir. Tarla sınırları haritalanmakta ve ilaçlama makinasının tarla içinde izleyeceği sanal yollar oluşturulmaktadır. Bu sayede ilaçlama sırasında örtme minimumda tutulmakta ve dolayısıyla aynı yere tekrar ilaçlama yapılamamakta ya da uygulama desenleri arasında boşluklar kalmamaktadır.

Kaynak: zmo.org.tr

www.zmo.org.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.