Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, daha az insan iş gücü kullanarak çağdaş tarım tekniklerinin uygulanmasının ancak tarımsal mekanizasyon ile sağlanabileceğini söyledi.
Bakan Yardımcısı Daniş, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilen "Agrievolution 5. Dünya Tarım Makinaları Zirvesi"nin açılış konuşmasını yaptı. Daniş yaptığı konuşmada tarım sektörünün stratejik önemine değinerek; "Günümüzde yaklaşık 1 milyar insanın aç, 1,2 milyar insanın ise yetersiz beslendiği düşünüldüğünde dünya nüfusundaki hızlı artış ve insanların ihtiyaçları ile tercihlerinde görülen değişiklikler, tarımın önemini gün geçtikçe arttırmaktadır" dedi.
Tarımsal gelişimin Türkiye için gerek ekonomik gerek sosyal yönden öneminin altını çizen Daniş, bu amaçla yürütülen yapısal değişim ve dönüşüm çalışmaları ile verilen destekler sonucunda sektörde istikrarlı bir büyüme sağlandığını belirtti. Bakan Yardımcısı Daniş, tarımsal mekanizasyon konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ana politikası ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bakanlık olarak, uzun vadede kârlı bir tarımsal üretimin ve ülke insanı iş gücü potansiyelinin daha iyi değerlendirilebilmesi, tarımsal nüfusun % 10'lar düzeyine indirilmesi hedefimizdir. Daha az insan iş gücü kullanarak çağdaş tarım teknikleri uygulamalarını gerçekleştirmenin, tarımsal mekanizasyon ile sağlanabileceği açıktır. Tarımsal mekanizasyon araçları; modern üretim teknolojilerinin kullanılması ve işlemlerin zamanında, tekniğine uygun şekilde gerçekleştirilmesi sonucunda; üretimde işgücü verimliliğini artıran, maliyetleri düşüren, ürün kalitesini ve verimini artıran çok önemli bir tarımsal üretim girdisidir."
"Yaklaşık 150 çeşit tarımsal mekanizasyon aracı üretilebiliyor"
Tarımsal mekanizasyon düzeyinin gelişiminde, traktörün lokomotif rolüne de değinen Daniş, sözlerine şöyle devam etti: "Traktör üretimindeki gelişmeler, diğer tarım makinelerinin üretimini şekillendirmektedir. 1924 yılında ilk kez Tarım Bakanlığı tarafından 221 adet traktör ithal edilerek üreticilere dağıtılmıştır. Türkiye'de tarım makineleri ile ilgili ilk resmi istatistikler 1936 yılında yapılmıştır. Bu sayımdaki traktör sayısı 1.308 olup, 2014 yılı traktör sayısı ise 1.243.330 adettir. Türkiye'de ilk traktör fabrikası 1954 yılında kurulmuş ve ilk ihracat 1979 yılında gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında 67.052 adet traktör imal edilmiş olup, ihracat 17.501 ve ithalat 13.614 adettir." 2014 yılı verilerine göre tarım makinaları imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 1.100 adet firma bulunduğunu belirten Daniş, "Sektörde 23.750 civarında da personel istihdam edilmekte olup yaklaşık 150 çeşit tarımsal mekanizasyon aracı üretilebilmektedir. 2014 yılı Kurulu Kapasite 2.238.191 adet, İmalat 737.752 adet olarak gerçekleşmiş olup kapasite kullanım oranı % 33 civarındadır" dedi.
"AgroEurasia 2016-Uluslararası Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon Fuarı" da bu zirve kapsamında 21-24 Ocak 2016 tarihleri arasında açık kalacak. TÜYAP Fuarcılık-TARMAKBİR işbirliği ile düzenlenen fuar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TZOB ve KOSGEB desteği ile gerçekleştiriliyor. İlki 2008'de Roma'da gerçekleştirilen ve tarım makinalarına dair küresel çaptaki en önemli etkinlik olan Agrievolution Zirveleri; 2010 yılında Orlando'da, 2011 yılında Paris'te ve 2013 yılında Yeni Delhi'de düzenlendi.
Milliyet