İzmir'de tarım kooperatiflerinin ürünleri toplam 21 milyonluk İstanbul ve Ankara pazarı ile buluşuyor.
İzmir'de tarım kooperatiflerinin ürünleri toplam 21 milyonluk İstanbul ve Ankara pazarı ile buluşuyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ile anlaştıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İki büyükşehirimizde haftanın bir günü semt pazarlarında İzmir kooperatif ürünleri pazarı olacak. Bu sadece İzmir'in değil, Ege Bölgesi'nin kooperatiflerini ayaklandıracaktır" dedi.
İzmir Ticaret Borsası Haziran ayı meclis toplantısına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, girdi maliyetlerini aşağı çekmek, pazarlama kabiliyetini artırmak ve kırsaldan kente göçü durdurmanın tarımda öncelikli ele aldığı 3 konu olduğunu söyledi. Soyer, "Girdi maliyetini aşağı çekerek üretimi teşvik etmek istiyoruz. Yurt dışından ithal ettiğiniz zaman vergiyi sıfırlayarak çok daha düşük fiyatla getirebiliyorsunuz ama buradaki üreticiye aynı fırsatı vermiyorsunuz. Böyle teşvikler yok. Bunu yerel yönetim olarak yapabiliriz. Yemde, gübrede yapabiliriz. Alım garantili üretim süreçleri olmalı. 2007-2019 yılları arasında 470 milyon TL'lik alım yapmışız. Bu rakamı önümüzdeki 5 yıl için 1 milyar TL olarak belirledik. Bu aslında iki misli gibi gözüküyor ama zamanı dikkate alırsanız 4 misli bir alım garantisi vermek demek. Her gittiğim yerde üreticiye söylüyorum ne üretirseniz 'satın alacağım' diyorum. Tek bir şartımız var kooperatif bünyesi altında bunu yapacaksınız" dedi.
İSTANBUL VE ANKARA SEMT PAZARLARINA AÇILIM
Üretilen ürünlerin pazarlanmasında ne yapabiliriz konusunu araştırdıklarını ve geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ile görüştüğünü anlatan Soyer, her iki büyükşehir semt pazarlarında haftanın bir günü İzmir'de üretilen tarım ürünlerinin satışın gerçekleştirilmesi konusunda karar aldıklarını açıkladı. Soyer, "Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Ankara başkanlarıyla birlikteydik ve bir anlaşma yaptık. Onların tüm semt pazarlarında İzmir'in üretici kooperatifleri bir pazar açacak. Lojistik desteği biz sağlayacağız. Biz sadece İzmir'in değil tüm Ege'nin kooperatiflerini ayaklandırmak istiyoruz. İstanbul'da 16 milyon, Ankara'da 5 milyonluk bir pazar var. Biz İzmir olarak yetişemeyiz. Aracısız, ürünlerini doğrudan doğruya tüketiciyle buluşturacağız" şeklinde konuştu.
İZMİR ZEYTİNYAĞI SIRADA
İzmir'de üretilen tarım ürünlerinin markalaşması ve yurtdışına ihraç edilmesini arzuladığını ve bu amaçla belediye bürokratlarından Büyükşehir Belediyesine ait arazilerdeki zeytinliklerin tespit edilmesini istediğini kaydeden Soyer, "Bürokrat arkadaşlarımızdan rica ettim. İzmir'de, Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetindeki zeytinlikleri tespit edeceğiz. O kadar bakımsız zeytinliğimiz var ki! Bu milli servetin israfı demek. O zeytinlerin toplanması, zeytinyağı üretimi istihdam demek. Onun pazarlanması istihdam ve İzmir'in marka değerlerinden birini yaratmak demek. Ben öyle hayal ediyorum. İzmir'in zeytinyağını üretmeliyiz" dedi.