Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız'ın projesi ile tarım alanlarındaki kimyasal atıklar yerinde tespit edilecek.
KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Nano Teknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız'ın projesi TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim) 1512'den 150 Bin TL hibe almaya layık görüldü.
SELÇUK Teknoloji Transfer Ofisi'nden aldıkları girişimcilik eğitimleri ile birlikte projede büyük bir aşama kaydettiklerini ve şirket kuracaklarını belirten Doç. Dr. Yıldız, 545 projeden desteklenen ilk 220 proje arasına giren "SolarPest: Pestisit Sensörü Olarak Kullanılan Güneş Hücreleri" başlıklı projesi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Yıldız, "Çalışmalarımız sonucunda bitki fotosentezine duyarlı fotobiyoelektrokimyasal güneş hücresi içeren biyosensör kiti oluşturacağız. Bilindiği üzere tarım alanları kimyasal ilaçlamalara maruz kalıyor, bu kimyasallar suya karışarak sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturuyor. Özel laboratuvarlarda sudaki pestisit miktarı günlerce süren analizlerin sonunda yüksek ücretlere yapılıyor. Bizler ise taşınabilir ve ergonomik hale getireceğimiz bu kit ile kimyasalları yerinde tespit edip kısa bir süre içerisinde analizin sonucuna ulaşabileceğiz. Bu kit ile zaman ve mekan problemi yaşamayacak, sorunun olduğu yerde çok daha ucuza çözüm üretmiş olacağız" diye konuştu.
"KİMYASAL ATIKLAR HIZLI VE EKONOMİK BİR ŞEKİLDE ANALİZ EDİLECEK"
Zararlı kimyasalların geliştirdikleri sistem ile en hızlı ve ucuz bir şekilde ayrıştırılabileceğini aktaran Yıldız, "Oluşturduğumuz bu kit ile tarım alanlarında kullanılan ve bir şekilde suya geçen pestisit adı verilen zararlı kimyasalları, ekonomik ve hızlı bir yöntem ile suda nitel ve nicel tespit edebileceğiz. Sistemin işleyişi hakkında bilgiler aktaran Yıldız, "Bitki klorofillerinin sahip olduğu tilakoid membranları iletken polimer kaplı elektrotlar üzerinde tutuklayıp, bu tilakoid membran bazlı elektrotları güneş hücresinde kullanarak güneş ışığından fotosentez yoluyla yüksek derecede elektrik üretilecektir. Pestisitlerin tilakoid membranlarındaki fotosentezin inhibe etmesi özelliğinden dolayı fotobiyoelektrokimyasal güneş hücresinde oluşacak elektrik üretiminde azalma olacaktır. Bu maddelerin konsantrasyonların arttırıldığında ise güneş hücresinde üretilen fotoakım azalmaya devam edecek ve belli bir süre sonra da elektrik üretimi gözlemlenmeyecektir.
Böylece sürekli elektrik üreten tilakoid membran bazlı fotobiyoelektrokimyasal güneş hücresini duyarlı bir pestisit biyosensörü olarak kullanmak mümkün olacaktır. Bu projede güneş ışığından fotosentez yoluyla yüksek derecede fotoakım üretimi için oluşturulacak fotobiyoelektrokimyasal güneş hücresi sisteminin biyosensör olarak kullanılabilmesi, atık sulardaki zararlı kimyasalların varlığının hızlı, ucuz ve duyarlı olacak şekilde sahada analizine olanak sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
İHA