Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Et ve Süt Kurumuna (ESK) verilen ithalat yetkilerine ilişkin, "Hasadın devam ettiği, üreticinin fiyattan aşırı derecede mağduriyet yaşadığı bu ortamda böyle bir kararname çıkarılması, ithalat yapılmasa bile piyasayı psikolojik olarak etkileyecek ve üretici fiyatlarını daha da düşürecektir." dedi.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, temmuz ayında üreticide ve markette tarımsal ürün fiyatlarında meydana gelen değişimle başta buğday olmak üzere bazı ürünlerde yaşanan tartışmaları ve tarımdaki gelişmeleri değerlendirdi.
Buğdayda üretici fiyatlarının vasfına göre 830 liraya kadar düştüğüne işaret eden Bayraktar, "Hasatta çıkardığı yanlış kararnameyle buğdayda fiyatların düşmesine neden olan hükümetimiz, kilogramda 5 kuruş olarak uygulanan primi artırarak hatasını telafi etmeli, üreticinin zararını gidermelidir." diye konuştu.
Bayraktar, TMO'ya ve ESK'ye verilen ithalat yetkisine değinerek, "Hasadın devam ettiği, üreticinin fiyattan aşırı derecede mağduriyet yaşadığı, üretimin de geçen yılki üretimin 1,2 milyon ton üzerinde çıkacağının tahmin edildiği bu ortamda böyle bir kararname çıkarılması, ithalat yapılmasa bile piyasayı psikolojik olarak etkileyecek ve üretici fiyatlarını daha da düşürecektir. Kararnamenin zamanlaması da yanlıştır. TMO'ya 2015 ve 2016 yıllarında böyle bir buğday ithalatı yetkisi verilmemiştir. Ofis, 2012 yılında 1 milyon tonluk yetki almış ancak ihtiyaç görülmediği için kullanmamıştır. Kararın üretici mağduriyetine yol açmamasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
ESK'ye verilen yetkiyi de doğru bulmadıklarının altını çizen Bayraktar, et fiyatlarını düşürmenin yolunun ithalattan değil, daha fazla destek vererek üretimi artırmaktan ve buna yönelik politikalar izlemekten geçtiğini söyledi.
"Fındık ve mısırda üretici mağdur edilmesin"
Bayraktar, fındıkta da ileriki günlerde hasada başlanacağına değinerek, TMO'nun nisanda başladığı alımlara yeni sezonda da etkin olarak devam etmesi ve üreticiyi mağdur etmemesi gerektiğini vurguladı.
Sıcakların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle Çukurova'da mısır hasadının başladığını belirten Bayraktar, "TMO'ya 700 bin ton mısır ithalatı yetkisi tanınmıştır. Buğdayda yaşananlar mısırda yaşanmasın. TMO, hızlı hareket etsin, çiftçimizi mağdur etmeyecek müdahale alım fiyatını bir an önce açıklasın." çağrısında bulundu.
"Gıdanın enflasyondaki payı yüzde 3 civarında"
Bayraktar, haziran ayı verilerine göre tüketicideki yıllık enflasyonun yüzde 10,9'u bulduğunu ve gıdanın enflasyondaki payının yüzde 3 civarında çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"Enflasyon denilince hemen akla gıda geliyor. Gıdada enflasyonu sıfırladın diyelim, enflasyon sorunu ortadan kalkacak mı? Gıda dışında yüzde 8'e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Çiftçiye cesaretiniz yetiyor da onlara yetmiyor mu? Neden sadece bizim üzerimize geliniyor? Günah keçisi biz miyiz? Bunu da herkesin görmesi gerekir. 14 Mayıs'ta Ankara-Tandoğan'da düzenlediğimiz mitingde bütün mesajlarımızı verdik, sorunları dile getirdik, çözüm yollarını gösterdik. 'Bu ülkeyi doyuran, reel sektör olan tarımın ve çiftçimizin kıymeti anlaşılmıyor' dedik. Görüyoruz ki mesajlarımız yeterince anlaşılmamış. Çiftçimiz, sorunların bir an önce çözülmesini istiyor. Uyarıyoruz, kimse bizi tekrar meydanlara çıkmak zorunda bırakmasın."
Markette en çok karpuzun fiyatı düştü
Son bir aylık süreçte market fiyatlarında 6 üründe fiyat değişimi olmadığını anlatan Bayraktar, markette en fazla fiyat düşüşünün yüzde 38,75 ile karpuzda, en fazla fiyat artışının ise yüzde 28,43 ile sivri biberde görüldüğünü bildirdi.
Bayraktar, sezon başından beri kuraklık, sel, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlerden birçok çiftçinin olumsuz etkilendiğine işaret ederek, "Afetlerden zarar gören üreticilerimizin mağduriyeti giderilmelidir. 2016 yılında yapılan borç ertelemesi bu yıl için henüz çıkarılmamıştır. Yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve sosyal sigortalar prim borcu en az bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir." dedi.
Kurban Bayramı'na bir aydan fazla süre olduğunu anımsatan Bayraktar, "Hayvan pazarları henüz kurulmamıştır. Şu an hayvan fiyatlarıyla ilgili yapılacak bir açıklama yanıltıcı olacaktır. TZOB olarak bayrama yakın, gerçekleşmesi muhtemel fiyatları açıklayacağız." diye konuştu.
Son Dakika