TGDF BAŞKANI'NDAN GIDA İSRAFI UYARISI

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, 2030 yılına gelindiğinde tarımsal ürünlere yönelik talebin yüzde 60 artacağını belirterek, "Üretim artışı yanında gıda kaybının da azaltılması en büyük önceliktir. Ancak bu sayede sağlıklı ve sürdürülebilir gıdayı herkes için erişilebilir kılmaktan söz edilebilir" dedi.

 

Sağlıklı ve dengeli beslenebilmenin tüm insanlığın hakkı olduğunu belirten Kopuz, "Devletler haricinde, sektör olarak bizim de atabileceğimiz adımlar var tabii. Gıda kayıp ve israfının önlenmesi yönünde uzun süredir gösterdiğimiz çabalar bunun en somut örneği. Tarladan başlayarak, sofraya kadar gıda kayıp ve israfının önlenmesi, verimin artırılması için adımlar atılmalı. Bu konuda en büyük güç devletimizdedir. Dışarıya bağımlı hale gelmemek, vatandaşlarımızın gıda güvencesini riske atmamak için tarımın modernizasyonu hızla sağlanmalı, su ve toprak yönetimi güncel planlar çerçevesinde yürütülmeli" diye konuştu. Kopuz, Dünya Gıda Örgütü'nün üstünde durduğu bir diğer çözüm önerisinin de çeşitlilik olduğunu kaydederek, sürdürülebilir beslenmede ihtiyacımız kadarını tüketmemiz ve tükettiğimiz besinleri birbiri ile ikame etmemiz gerektiğini söyledi. 6 bin bitki türünden günümüzde sadece 8 tanesinin günlük kalori miktarımızın yüzde 50'sinden fazlasını karşıladığını ifade eden Kopuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa bizler çok çeşitli besleyici gıdalara ihtiyaç duymaktayız. Beslenme düzeninde çeşitliliği artırmalıyız, bazı çeşitleri koruma altına almalıyız. Bugün dünyada belirli ülkeler ve firmalar gelecek nesillerde yiyebilsin diye, bazı çeşitlerin tüketimini belirli bir süre askıya almış durumda."

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.