SÜTTEN KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA

Alman süt üreticileri ve hayvan yetiştiricileri süt fiyatlarının düşmesinden dolayı maddi olarak zor durumda. Bunun bir sonucu olarak 7 bin 800 işletme, Avrupa Birliği (AB) ve Federal Hükümet'in acil durumlar için sunduğu yardım programından yararlanmak için başvuruda bulundu.

Tarım Bakanı Christian Schmidt, bu şekilde yardım alanların rahat nefes aldıklarını söyledi.

ÇİN'İN AZ SÜT İSTEMESİ VE RUSYA'NIN AMBARGOSU FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

AB ülkelerince karara bağlanan ve her bir üye ülke tarafından uygulanan yardımların Almanya'daki kapsamı 60 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Yardımlar özellikle süt ve et üreticilerine yönelik. Süt fiyatlarının düşmesinde başta Çin'in süt talebinin az olması ve Rusya'nın gıda maddesi ambargosu gösteriliyor.

EN ÇOK BAŞVURU BAVYERA'DAN

Yardım programından faydalanmak için dilekçe veren süt ve et üreticilerinin çoğunluğu Bavyeralı. Bu eyaletten başvuruda bulunanların sayısı yaklaşık 2 bin 500. Bavyera'yı bin 900 dilekçe ile Aşağı Saksonya izliyor. Kuzey Ren-Vestfalyalı süt ve et üreticileri arasında yardım için başvuruda bulunanların sayısı ise bin 200. Süt ve et üreticilerinin her birinin 10 bin Euro'ya kadar devlet yardımı isteme hakkına sahip ancak bunun için yıl içinde belli zaman dilimlerinde üretici fiyatlarında en az yüzde 19 oranında düşüşü ispatlamaları gerekiyor.

AB SÜTÇÜLERİNE TOPLAM 500 MİLYON EURO DAĞITILACAK

AB tarım bakanları, düşen süt fiyatlarının özellikle Doğu Avrupa'daki çiftçileri zor durumda bırakmasından sonra eylül ayının ortasında acil durum konseptinin temelleri üzerinde anlaşmışlardı. Anlaşma AB ülkelerindeki süt üreticilerine yarım milyar Euro dağıtılmasını öngörüyor. 80'li yıllardan bu yana süt üretiminde geçerli olan kota uygulamasına geçtiğimiz mart ayının sonunda son verilmişti. O günden bu yana çiftçiler diledikleri kadar süt üretebiliyorlar. Süt fiyatlarının düşmesinde bununda etkili olabileceği söyleniyor.

Haber Tuar
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.