SÜTTE TALEP DARALDI, ÜRETİCİLER SIKINTILI

Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlâl eden bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yaşanan gerilim turizm, inşaat, konut, perakende, meyve ve sebzenin ardından süt sektörünü de etkiledi.

Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin kötüleşmesi ve iç pazarda talep azlığı sebebiyle firmalar, üreticilerden çiğ süt alımını durdurmaya başladı. Duruma tepki gösteren süt üretici birlikleri, alıcı bulamamaktan dert yanıyor.

Son 10 yılda sağlanan devlet teşvikleriyle hayvan sayısı ve süt üretimi hızla arttı. Üretim rekor seviyelere ulaşmasına rağmen pazar sıkıntısı yaşanmaya başladı.Muğla'da da kayıtlı 12 bin üretici, piyasadaki daralma sebebiyle sütlerini satacak yer bulamıyor. Üretimin fazla, iç talep ve ihracatın az olduğunu ifade eden üreticiler, sütlerini dökmek zorunda kaldıklarını, bunun devam etmesi halinde hayvanlarını keseceklerini söylüyor.

Süt toplayıcısı Ali Yılancı, günlük satılması gereken bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Son dönemde sütlerimizi, parasına dahi bakmadan satıyoruz. İki gün önce 19 ton sütü Isparta'ya, parasını bile konuşmadan gönderdik. Parasını alıp almayacağımızı bilemiyoruz. Süt üretiminin az olduğu bu dönemde bu problemleri yaşıyorsak, üretimin daha çok arttığı mart aylarında ne yaparız bilmiyoruz. Zaten daha şimdiden ürettiğimiz sütleri dökmek zorunda kalıyoruz." diye konuşuyor.

Menteşe Ula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Sel ise çiğ süt fiyatlarının 2014 Temmuz'dan bu yana değişmediğini kaydederek, "İki yıllık süreçte perakende süt, peynir, yoğurt gibi ürün, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken çiğ süt fiyatlarının artmaması, üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bununla birlikte iç ve dış piyasalarda daralan talep nedeniyle sütte alıcı bulamıyoruz, pazar sıkıntısı yaşıyoruz. Süt firmaları, süt alımını durdurmaya başladı. Daha önce günlük 25 ton alım yapılıyordu, şimdi 12 tona düştü. 1 Şubat itibariyle de süt alımları tamamen duracak, fiyat düşse bile almayacaklar." diyor. Süt üretiminin en düşük olduğu dönemde bunların yaşandığına dikkat çeken Birlik Başkanı Sel, "Devlet teşvikleri ve kredilerle hayvan sayısı ve üretiminde büyük artış yaşandı. Birçok üreticimiz, faizsiz kredilerle 7 ile 8 bin TL'ye büyükbaş hayvan aldı. Yıllık 225 TL inek başına, buzağılara 75 TL teşvikler veriliyor. Bunun yanısıra süt desteği veriliyor fakat gelinen noktada üretim fazla olmasına rağmen bu sefer de pazar sıkıntısı başgösterdi. Üreticiler kara kara düşünüyor. En geç bir ay sonra çok büyük problemler başlayacak. Bu noktada devletimizin, Et ve Süt Kurumu aracılığıyla bu soruna çare olmasını bekliyoruz. Bu sıkıntı sadece Muğla'da değil, tüm Ege Bölgesi'nde yaşanıyor." ifadelerini kullanıyor.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.