Hayata Destek İnsani Yardım Derneği tarafından MKÜ'nün bilimsel danışmanlığında başlatılan proje kapsamında, Hatay'da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeli ailelere, sebze yetiştiriciliği öğretiliyor
Proje kapsamında oluşturulan mikro bahçelerde Suriyeliler, soğan, ıspanak, bakla gibi kendi yiyecekleri sebzeleri yetiştiriyor.
İç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk ederek sığındıkları Hatay'da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilere sebze yetiştiriciliği öğretiliyor.Hayata Destek İnsani Yardım Derneği'nin Kırıkhan ilçesinde Mustafa Kemal Üniversitesi'nin (MKÜ) bilimsel danışmanlığında başlattığı "Mikro Tarım Projesiyle", Suriyeli aileler, oturdukları evin bahçesini kullanarak kendi yiyecekleri sebzeleri yetiştiriyor.İlçede pilot olarak seçilen 5 Suriyeli aileyle başlatılan ve 4 ay sürecek projeyle Suriyeli ailelerin bahçelerine, soğan, marul, bakla, ıspanak gibi ürünler ekildi.Derneğin Gıda Güvenliği Sorumlusu Seçil Kuyucak yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan ailelerin evlerinin bahçelerini kullanmalarına olanak sağlayarak sürdürülebilir destek yaratmaya çalıştıklarını kaydetti.
Proje kapsamında seçilen 5 Suriyeli ailenin oturdukları evin bahçesini nasıl kullanacaklarını anlattıklarını vurgulayan Kuyucak, bu kapsamda ailelerin hem sebze yetiştiriciliğini öğrendiğini hem de kendi tüketecekleri ürünleri yetiştirdiğini söyledi.
- Suriyeliler için tavukçuluk
Kuyucak, çalışmanın ilerleyen dönemde daha da genişletileceğini aktararak, Suriyelilere destek olmak amacıyla eğitimden sağlığa birçok çalışmalarının olduğunu kaydetti.Tarım projesinin yanı sıra önümüzdeki günlerde tavukçuluk projesini de hayata geçireceklerini belirten Kuyucak, "Bu kapsamda da MKÜ ile iş birliği içerisindeyiz. Şu an kümesler hazırlanıyor. Yine pilot olarak 5 aile seçilecek ve bunlara tavuk yetiştiriciliğiyle ilgili hem bilgi verilecek hem de kendi gıda ihtiyaçlarını karşılamaya fırsat verilmiş olacak" diye konuştu.
MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Sermenli de proje kapsamında toprağın hazırlanmasından ürünlerin dikimine, sulanması ve gübrelemesine kadar her aşamayı uygulamalı olarak Suriyelilere anlattıklarını ifade etti.Gelecek aydan itibaren hasada başlanacağını bildiren Sermenli, "Suriyeliler için mevsime uygun protein, vitamin ve mineral değeri yüksek ürünler seçildi. Pilot bahçelerde marul, bakla, soğan, ıspanak gibi ürünler yetiştiriliyor. Bunların haftada bir gelerek kontrollerini yapıyoruz ve neler yapmaları gerektiğini uygulamalı olarak anlatıyoruz" dedi.Suriyeli Cevahir Hamudi ise yaklaşık 1,5 yıl önce Hama'dan ailesiyle Türkiye'ye geldiğini kaydetti.Ülkesinde polis olarak görev yaptığını ifade eden Hamudi, proje sayesinde hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacaklarını hem de bahçeyle biraz meşgul olarak yaşadıkları kötü günleri unutacaklarını söyledi.
Haberler.com