1 Kasım seçimleri öncesi partilerin seçim vaatleri herkesi umutlandırırken söylenenlerin hangilerinin ne zaman yapılacağı merak konusu...
1 Kasım seçimleri öncesi partilerin tarım ve hayvancılığa yönelik seçim vaatleri üreticileri heyecanlandırırken seçim sonrasında gözler seçimleri kazanan AK Parti'ye çevrildi.
İktidar partisinin çiftçileri heyecanlandıran ve umutlandıran vaatleri ise başlıca şöyle ;
Yem ve gübrede KDV'nin kaldırılması. Yaklaşık yüzde 8 ile yüzde 18 arasında fiyatlarda bir indirim olacak. Böylelikle 1000 liralık yem 920 liraya düşerken, 1000 liralık gübrenin fiyatı ise 800 liraya inecek.
Çiftçilerin kredi borçları ödenebilir koşullar sağlanacak şekilde yeniden yapılandırılacak. Çiftçilere seralarının modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek.
Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara kredi imkanları sağlanacak.
Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejisi oluşturularak gerekli düzenlemeler yapılacak.
Başta aspir, kanola, soya olmak üzere bitkisel üretimde sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak.
Süt ve et üretiminde sözleşmeli model geliştirilecek.
Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikler artırılacak.
Genç çiftçilere projeleri karşılığı 30 bin TL karşılıksız destek vereceğini açıklayan Ak Parti, işletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapacağını da duyururken siyasi partilerin son yıllarda kırsal kesimdeki sorunlara ve tarım politikalarına daha fazla yönelmesi ile ilgili somut adımlar seçimlerden sonra artık iktidardan bekleniyor. Ancak herkesin merak ettiği konu ise teoride kulağa hoş gelen bu vaatlerin pratiğe ne kadar yansıyacağı noktası.
Yaklaşık 14 yıldır iktidarda olan bir partinin üreticilere vadettiklerinin bu kadar süredir neden uygulanmadığı, daha önce neden yapılmadığı gibi pek çok kafa karıştırıcı soru önümüzde dururken 4 yıllık yeni bir süreçte bu vaadlerin hangilerinin ne ölçüde uygulanacağını hepimiz merak ediyoruz.
Yeni dönemle birlikte çiftçi umutlarını bir kez daha tazelerken artık ertelenmek ya da oyalanarak tekrar seçim malzemesi olmak istemiyor. Desteklemelerinin ve ödemelerinin iyileştirilmesini, mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinin azaltılmasını, çeşitli tarımsal ürünlerin ve hayvanların yurtdışından ithal getirilmemesini, ürettikleri ürünlerini iyi bir fiyata satmayı ve hakettiği noktalara tekrar gelmeyi bekleyen çiftçilerimiz insanca yaşamak istiyor. Yani tarım sektörü artık eylem bekliyor. Söz değil, icraat lazım.
Hayal Senem Sayan
Tarım.com.tr Editörü