Türkiye'de faaliyet gösteren tüm solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamak üzere kurulan Vermikültür Derneği kuruldu.
Solucan gübresi konusunda pilot bölge seçilen Kayseri'de kurulan ve diğer illerde de şubeleşerek Türkiye'deki tüm solucan gübresi üreticilerini tek çatı altında toplamayı hedefleyen dernek ilk toplantısını yine Kayseri'de yaptı. Solucan, solucan gübresi ve sektörün koşullarının konuşulduğu toplantıda, solucan gübresinin tüm faydalarına rağmen, Türkiye'de yurt dışındaki kadar yaygın olmadığı ifade edildi. Ayrıca henüz sektörde standartlaşma olmadığı için suistimallerin söz konusu olduğu, bundan dolayı bir an önce standardizasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi yolunda adımlar atılmasının gerekliliği belirtildi.
Derneğin temel amacının, solucan ürünlerini tanımlayan 'vermikültürün' Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu belirten Dernek Başkanı Ayşe Çoşkun, "Biliyoruz ki dünyada birçok gelişmiş ülkede vermikültür bilinci oldukça yaygın. Hatta birçok batı ülkesinde insanlar evinin bir köşesinde solucan çiftliğine sahipler. Organik evsel atıklarıyla solucanlarını besleyip sistem üzerindeki atık yüklerini azaltırken, bir yandan da bu atıkları afiyetle yiyen solucanların hediyesi olarak gübrelerini alıp bahçelerinde ve evlerindeki bitkilerde kullanmaktalar. Ülkemizde maalesef bu konuda bilgi kıtlığı bulunuyor. Dolayısıyla derneğin ilk amacı bu sorunun çözümüne yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürütmek ve sesimizi duyurabildiğimiz kadar geniş bir alanda duyurmaktır. Bu konuda hepinizi gönüllümüz addediyor ve bize yardımcı olmanızı istirham ediyoruz." diye konuştu.
Solucan gübresinin zehirsiz gübre olduğuna dikkat çeken Dernek Başkanı Ayşe Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maalesef ülkemiz toprakları bilinçsiz tarım yöntemleri nedeniyle kimyasal gübre ve ilaç zehirlenmesi yaşamaktadır. Neticede hepimizin yediği besinlerdeki pestisit oranı limitlerin çok üzerine çıkmıştır. Yani açıkçası hepimiz zehir yiyoruz. Dolayısıyla toprağı tedavi etme özelliğine sahip solucan gübresi kullanımını yaygınlaştırarak bu sorunu ortadan kaldırmak derneğimizin kendine biçtiği ikinci temel amaçtır. Fakat yeni oluşan ve gittikçe cazibesi artan bir sektör olarak en temel sorunlardan birisi kalite ve itibar sorunudur. Maalesef merdiven altı tabir edilen işletmelerin sayısı gün geçtikçe artıyor ve bunların denetimsiz faaliyetleri piyasada zaten zor tutunan solucan gübresi algısına zarar veriyor. Derneğimizin en temel misyonlarından birisi sektördeki tüm süreçlerde kalite güvencesini sağlamaktır. Bunun için solucan gübresi üreticilerinin dernek çatısı altında toplanması ve üyelerin bağımsız denetim süreçlerinden geçirilerek standartlaştırmaya gidilmesi derneğimizin öncelikli amaçlarındandır. Son olarak derneğimiz üye olsun olmasın, küçük üretici veya büyük üretici olsun,yeni başlamış veya tesisleşmesini tamamlamış olsun fark etmeksizin tüm solucan gübresi üreticilerini kapsayacak şekilde çeşitli ortamlarda onların lehine hak savunuculuğu ve gerektiğinde her türlü bilgilendirme desteğini sağlamayı kendisine misyon olarak belirlemiştir."
Dernek Başkanı Ayşe Coşkun, vermikültür alanında faaliyet gösteren paydaşları bütüncül bir yaklaşımla birleştiren en etkili sivil toplum platformu olmak istediklerini sözlerine ekledi.
İHA