Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ocak 2017'de geçilmesi planlanan Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ni terör olaylarından etkilenen sektörü canlandırmak için daha erkene çekecek. Yeni modele göre ziraat fakültelerindeki akademisyenler çiftçiye eğitim verecek
Bakanlık, 30 havzada belirlenen 'ürün deseni' çalışmaları kapsamında çiftçiye en çok kazandıracak ürünleri ekmeleri için yönlendirmede bulunacak. Bu kapsamda ziraat fakültelerindeki akademisyenler de tarlaya giderek çiftçiye yerinde bilimsel eğitim verecek.
81 İLDE ÇALIŞMA
Bakanlık daha önce iklim, toprak, topografya, arazi sınıfları ve kullanım şekillerine dayalı olarak belirlenen havza modeli kapsamında 81 ilde ürün deseni belirleme çalışmalarını tamamladı. Yeni sistemle meyvecilikte üretim ve kalite artışının sağlanması, maliyetlerin azaltılması ve ihracat oranının artırılması hedeflenirken meyvecilik havzası çalışmalarında da sona gelindi. Havza çalışmalarında arz ve talep dengeleri gözetilerek iç ve dış pazar ihtiyacını karşılayabilecek ekonomik ve ekolojik olarak en uygun meyve yetiştiriciliğinin yoğunlaştırılması planlanıyor.
BİLİMSEL ÜRETİM
Gıda Bakanlığı, çiftçilere ürün fazlası tarım ürünlerini ekmemesi yönünde tavsiyede bulunacak. Üniversitelerin ziraat fakültelerinde görevli akademisyenler de yeni dönemde tarlalara inerek çiftçilere yerinde eğitim verecek. Çiftçileri doğru su ve gübre kullanımı hakkında bilgilendirecek olan akademisyenler, bilimsel üretim noktasında çiftçileri teşvik edecek.
BAKANLIK TAVSİYEDE BULUNACAK
Gıda Bakanlığı çalışmalar kapsamında üreticinin daha fazla kazanması ve ihtiyaç olan ürünleri üretmesi için çiftçiyi yönlendirecek. Üreticileri neyi ne zaman ekmesi noktasında bilgilendirecek olan bakanlık, ihracat talebi ve bilimsel verileri göz önünde bulundurarak verimli olacak ürünleri çiftçilere önerecek.
Yeni Şafak