SİLİFKE ÇİLEĞİ TESCİL YOLUNDA

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde yetiştirilen çileğin, coğrafi işaret olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, yörede üretilen çileğin, ilçenin adıyla tescillenmesi için hazırladığı projeyi, Çukurova Kalkınma Ajansı'na (ÇKA) sundu. ÇKA tarafından kabul edilen proje kapsamında gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, bölgenin önemli ürünlerinden biri olan çileğin "Silifke çileği" adıyla tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvuracak.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar yaptığı açıklamada, Silifke çileğini tescilletmek amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.

İlçedeki çilek üretiminin Türkiye genelindeki üretimin yüzde 40'ını oluşturduğunu ifade eden Kaynar, şöyle konuştu:

"Bu, Türkiye ihracatının yüzde 60 ile yüzde 70'ine yansımaktadır. Silifke çileği gerçekten artık Türkiye'de bir marka olduğu gibi dünyada da marka olma yolunda hızla ilerlemekte. Oda olarak çileği 'Silifke çileği' olarak tescil çalışmalarımız var. Bununla ilgili Çukurova Kalkınma Ajansına bir proje yaptık. Projemiz kabul edildi ve çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandıktan sonra Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret almayı düşünüyoruz."

Silifke'de yetişen çileğin, Türkiye'de yetişen çileklere göre farklı ve ayırt edici özellikleri olduğunu belirten Kaynar, "Pazarda diğer bölgelerin çileğinin de "Silifke çileği" olarak satıldığını görüyoruz. Tescil yapmak istememizdeki amacımız da bunların önüne geçmek. Coğrafi işaret tescilini yaptırdığımız takdirde ilçemizde üretilen çilek, 'Silifke çileği' olarak etiketlenerek satılacak." dedi.

Kaynar, ülkedeki çilek üretiminde Silifke'nin önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, Silifke çileğinin Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Arap ülkelerine ve Avrupa'ya ihraç edildiğini söyledi.

Türk Tob
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.