Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin, tezgâhı görmeden alıcı bulmasına karşın üretiminin bu yıl büyük oranda düşmesi bekleniyor.
Fide yetiştirilmesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı ilçede 5 köyde bu yıl sadece 8-10 aile tarafından Osmanlı çileği üretimi gerçekleştirildi. Mayısın ilk haftalarından itibaren Sabah büyük özenle toplanarak satılan çilek, rengi ve aromasıyla kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep ediliyor. Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen ve az da olsa ilk hasatları tezgahları süsleyen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.
Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, yurt içi ve dışından gelen çilek talebini karşılayamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Fide sıkıntısı
Çilek üretiminin durmaması için çözüm yollarını araştırdıklarını anlatan Çetinkaya "Mevcut rekolteleri koruyamıyoruz, geliştiremiyoruz" diye konuştu. Çetinkaya, geçen yıl 2 ton ürün hedefinin yakalanamadığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 1 ton 100 kilogram olan üretimimizin 700 kilograma düşmesini bekliyoruz. Fide yetiştirilememesi çilek üreticilerinin önündeki en büyük engel. Belli kontrollerle fide üretim merkezleri kurulur, araştırma geliştirme alanları da oluşturulursa, Osmanlı çileğinin bölgede gelişmesi kısa sürede olumlu sonuç verecektir."
Türk Tob