Erkenci kiraz üretiminin yapıldığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde dallardan toplanan ilk ürün 125 liradan alıcı buldu. Kemalpaşa Ziraat Odası Meclisi Başkanı Karasüyek, "Erkenci türlerin büyük bölümü ihracata gidiyor" dedi.
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde normal hasat döneminden yaklaşık bir ay önce yetişen kiraz, kilogramı 125 liradan alıcı buldu. Türkiye'de yıllık ortalama 60 bin tonluk rekolteyle kiraz üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Kemalpaşa'da sezon başladı. Erkenci türleri toplamaya başlayan üreticiler, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi rakip ülkelerden önce kiraz yetiştirmenin avantajını yaşıyor.
Sezonun ilk kirazını toplayıp pazara sunan üreticilerden Mustafa Özyurt yaptığı açıklamada, kirazın normalde 600 metreden yüksek yaylalarda yetişen, serin havayı seven bir meyve olduğunu ancak Kemalpaşa'da uygun iklim nedeniyle ortalama 200 metrelerde de üretilebildiğini ifade etti.
Bunun erkenci türlerin yetişebilmesine olanak sağladığını, özellikle "cristobalina" adı verilen erkenci türün dikili olduğu bahçelerde kuzey yarımkürenin ilk kirazını yetiştirmeyi başardıklarını iddia eden Özyurt, bunun da rakipleri karşısında önemli avantaj sağladığını söyledi.
Özyurt, "Kiraz, Türkiye'de ve kuzey yarımkürede ilk burada çıkıyor, bu Allah'ın bir hikmeti. Bir de gece gündüz, verdiğimiz emeklerin sonucu. Bu sene ürün daha da erken yetişti, bu üretici için çok güzel. Sezonun ilk kirazını 4 Nisan'da topladık. İzmir Sebze ve Meyve Hali'ne gönderdik. Orada kilogramı 125 liradan satıldı." diye konuştu.
Üreticilerden Hüseyin Özden de bölgede kirazın normalden bir ay önce toplanması nedeniyle yüksek gelir elde etmenin mümkün olduğunu, son dönemde organik tarıma geçme konusunda da çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
"Rekolte düşük, fiyatlar yükselebilir"
Kemalpaşa Ziraat Odası Meclisi Başkanı Serdar Karasüyek ise ilçede kiraz üretiminin son yıllarda arttığını, 75 bin dekar arazide yıllık ortalama 60 bin tona yükseldiğini dile getirdi.
Erkenci kirazın zirai don ve dolu gibi doğal olaylardan çok fazla etkilendiğini, rekoltenin yüzde 90 oranında kaybedildiği yılların yaşandığını kaydeden Karasüyek, "Erkenci ürün çıkardığımız için iyi paralara satıyoruz, büyük bölümü ihracata gidiyor. Ancak bu ürünün yetişmesi aşamasında bir çok riskli hava koşulu yaşanıyor. Bu yıl da ağaçlarda çiçeklenme dönemi kırağıya denk geldi. Bu nedenle bir miktar düşük rekolte bekliyoruz. Geçen yıl rekolte 40 bin ton civarındaydı, bu yıl biraz daha düşebileceğini öngörüyoruz bekliyoruz. Bu nedenle fiyatlar da daha yüksek seyredebilir." değerlendirmesinde bulundu.
CnnTürk