ŞERBETÇİ OTUNDA REKOLTE ARTIŞI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen, genellikle ilaç, unlu mamuller ve bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otunda geçen yıla oranla rekolte arttı.

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen ve genellikle ilaç, unlu mamuller ile bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otunda geçen yıla oranla rekoltenin artması, üreticinin yüzünü güldürdü.

Son 4 yılda, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle ekim alanı 5 bin dekardan bin 800 dekara kadar gerileyen şerbetçi otunda, geçen yıl 700 ton olan rekolte bu yıl bin 50 tona çıktı.

Tarlalardan yaş olarak alınan ve fabrikalarda kurutularak balyalandıktan sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, 10'ar kilogramlık alüminyum folyo poşetlere doldurularak satışa hazır hale getiriliyor.

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar,  dünyanın en kaliteli şerbetçi otunun Pazaryeri'nde yetiştirildiğini söyledi.

Kozpınar, şerbetçi otunun hasadı ve alım sezonunun sona erdiğini belirterek, "Yaş ot toplama ve alımı sona erdi. 4-5 yıldan beri verimin düşmesiyle birçok üreticimiz şerbetçi otlarını söktü. Buna rağmen rekolte geçen yıla göre 350 ton arttı. Bu yıl ilçe genelinde bin 50 ton yaş ot alımı gerçekleştiğini gördük, çiftçimiz biraz olsun rahatladı." diye konuştu.

"Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırlıyoruz"

Modern işleme teknikleriyle Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırladıklarını ifade eden Kozpınar, şöyle devam etti:

"Toplama süresince belli bir derecede kurutulup balya yapılan şerbetçi otlarının, yeniden parçalanarak palet haline getirilip piyasada satışa hazır duruma getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. 10'ar kiloluk alüminyum folyo poşetlerde azot ve karbondioksit gazları karıştırılarak teknik bekleme özelliğini uzun müddet uzatarak vakumlama yapıyoruz ve soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz. Her torbadan aldığımız numuneler inceleniyor şu anda Avrupa'nın en modern makinelerini kullanarak, yine Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırlıyoruz."

"Elimizdeki şerbetçi otu tüketilmeden ithalata müsaade edilmemeli"

Kozpınar, dünyanın en kaliteli otu burada olmasına rağmen sıkıntılarının sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunun nedeni ise ithalatın açık olması. Öncelikle bizim elimizdeki şerbetçi otu tüketilmeden dışarıdan alıma müsaade edilmemeli. Bizim ürünümüz dışarıya göre daha ucuz, hem de devletin kasasından döviz çıkmamış olacak. Kurutup palet haline getirdiğimiz ürünün kilogram fiyatı 35-40 lira civarında. Alıcısı da özel sektör. Ben çiftçiler adına Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu işe el atmasını, bizim malımız bitmeden dışarıdan alımın önüne geçmesini talep ediyorum."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün verilerine göre, 2012 yılında 5 bin dekar olan şerbetçi otunun ekim alanı, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle bu yıl bin 800 dekara kadar geriledi.

Yaklaşık 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan şerbetçi otu, hasat sezonu boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş olarak alınıyor. Fabrikalarda kurutularak balyalanan, daha sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, Pazaryeri'nde 530 çiftçiye gelir sağlıyor. Bölgede 5 türü ekilen şerbetçi otunun kilogramı bu yıl, Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri çeşitlerinde 6,9 liradan, aroma çeşidi ise 7,15 liradan satın alındı.

Dünya.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.