Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, havaların ısınmasıyla sebze fiyatlarının yüzde 50-60 düştüğünü bildirdi
Alp yaptığı açıklamada, ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da bu yıl soğuk bir kış yaşandığını belirtti.
Kış aylarında kısıtlı üretimin yanı sıra iç talepteki artışın sebze fiyatlarını yükselttiğini dile getiren Alp, bu durumda bile çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığını kaydetti.
Hiçbir üreticinin ürününün çok yüksek fiyattan satılmasını istemediğini vurgulayan Alp, "Biz üreticiler, fiyatların tüketicilerin ekonomik anlamda rahatlıkla alıp tüketebilecekleri seviyelerde olmasını isteriz. Çünkü bu sürekliliği getirir, çiftçi de ancak bu şekilde para kazanabilir. Çok yüksek fiyatlara çıkan ancak çok satılmayan ürün olması bizleri de hoşnut etmiyor" dedi.
Son günlerde havaların ısınmasıyla sebze fiyatlarının yüzde 50-60 düştüğünü ifade eden Alp, "Ocak-şubat aylarında 2,5 liraya ulaşan biberin kilogram fiyatı 1,70, 4 lira olan patlıcan 1,30, 3 liraya kadar çıkan kabak 1,30, 7 lira olan taze fasulye 3 liraya, 2 lira olan salatalık da 80 kuruşa geriledi" diye konuştu.
İhracatın sebze ve meyve fiyatlarını etkileyen önemli faktörler arasında bulunduğuna işaret eden Alp, kış döneminde özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerinin sebze taleplerinin fiyatların artmasına neden olduğunu anlattı.
Sel, don ve aşırı yağışlar nedeniyle 3 yıllık kayıp yaşayan çiftçinin, ısıtmalı tarıma geçilmediği için kış döneminde seralardan istediği verimi alamadığını ifade eden Alp, hava şartlarının dengesiz seyretmesinin tarım yapan aileleri olumsuz etkilediğini söyledi.
Alp, tarımın bir süre öncesine kadar Antalya'da haziran ayına kadar yapılan bir faaliyet olduğunu ancak artık 12 aya yayıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Özellikle yaz döneminde sera altı üretim yapan çiftçiler, yaylalardaki arazilerine seralar kurarak sebze üretimlerine ara vermeden devam ediyor. Bu bölgeler, çiftçiye çok büyük avantaj sağladı. Yaylada üretim yapan çiftçiler, hava şartları nedeniyle ilaç ve gübre başta olmak üzere birçok ek harcamadan tasarruf sağlıyor. Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretiminin yüzde 45'inin Antalya'da yapılması, buranın tarımda ne kadar önemli bir merkez olduğunu ortaya koyuyor."
- "Yeşil ürünler bu kış altın dönemini yaşadı"-
Marul, roka, maydanoz başta olmak üzere yeşil sebzenin bu kış döneminde altın dönemini yaşadığını dile getiren Alp, "Isıtmalı sistemle bu ürünleri yetiştiren çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını kat kat aldı ancak üçte ikilik bir kesim seralarının uygun özellikte olmaması nedeniyle istediği verimi sağlayamadı" ifadelerini kullandı.
İl merkezinde kayıtlı 30 bin çiftçiden 12 bininin aktif olarak üretim yaptığını belirten Alp, özellikle son dönemde domates fiyatları üzerinden spekülatif haberler yapıldığını söyledi. Domates fiyatlarının Avrupa ve Rusya pazarındaki talep nedeniyle oldukça arttığını vurgulayan Alp, "Soğuk hava nedeniyle fide döneminde yeterli bakımı yapılamayan domates fiyatı, ihracatın da etkisiyle yükseldi ancak küçük çiftçilerimizin ürünlerini toplamaya başlamasıyla önümüzdeki günlerde düşmesi bekleniyor" diye konuştu.
Küçük çiftçinin de modern tarıma geçmesi gerektiğine ancak gücünün buna yetmediğine dikkati çeken Alp, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu yönde yaptığı çalışmaların devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Çiftçinin belini büken fide maliyetlerinin bakanlığın teşvikiyle ortadan kalkabileceğini ifade eden Alp, fide desteğinin bu üretim sezonuna yetişmesini beklediklerini, bunun çiftçiye çok fayda sağlayacağını kaydetti.
BloombergHT