Türkiye'nin büyük işletmeleri arasında yer alan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yetiştirilen ivesi cinsi elit koyunlar, havaların ısınmasıyla kırkılarak meralara bırakılmaya başlandı.
Bölgede özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana çevresinde rağbet gören, halk arasında "Arap koyunu" olarak da adlandırılan ivesiler, işletmede genellikle damızlık yetiştiriliyor.
Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen ivesi cinsi koyunlar, ihale usulüyle yurtdışının yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinden gelen besicilere satılıyor. İşletmenin önemli gelir kalemleri arasında yer alan ivesi cinsi koyunların satışından elde edilen gelir ise hayvancılık projelerinde kullanılıyor.
Tam otomatik makinelerle sağılan koyunlar, havaların ısınmasıyla görevliler tarafından elektrikli makinelerle kırkılıyor. Hazırlanan kanallarda ilaçlı suyla yıkanan hayvanlar daha iyi gelişmesi için meralara bırakılıyor.
Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı işletmede teşvik amacıyla hayvanları daha iyi gelişen çobanlara çeşitli ödüller veriliyor.
İşletmede hayvancılıktan sorumlu veteriner Yücel Nerse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerinde 70 bin civarında ivesi cinsi küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Damızlık amaçlı yetiştirilen koyunların yanı sıra elde edilen ürünlerin de ihaleyle satıldığını belirten Nerse, ivesilerin 30 bininin anaç, geri kalanının ise erkek ve dişi tokludan oluştuğunu ifade etti.
Nerse, "Her yıl ocak ayında başlayan doğumlarla ortalama 30 bin kuzu alıyoruz. Erkek kuzuların 10 binini besiye alıp daha sonra ihale usulü satışa çıkarıyoruz. Dişileri ise damızlık olarak işletmemizde besleyip daha sonra satıyoruz. Her yıl nisan ayında kırkma işlemi başlıyor. Yünü kesilen hayvan parazitle mücadele için yıkanırken, elde edilen yünler de ihale usulüyle satılıyor" diye konuştu.
Koyunların sağımının temizlik ve daha fazla süt almak açısından makinelerle yapıldığını vurgulayan Nerse, "2012 yılından beri otomatik sağım sistemine geçildi. Her koyundan ortalama 2 kilogram süt alıyoruz. Günde 25 bin ton civarında süt elde ediyoruz. Bu da ihaleyle satışa çıkarılıyor" dedi.
"Şenlik havasında geçiyor"
Çobanlardan Hüseyin Oylum da hayvanların özellikle kırkıldıktan sonra kilo almaya başladığını belirterek, bu dönemde koyunların sürekli merada otladığını ifade etti.
Hamza Esmer ise yaklaşık 20 yıldır işletmede çobanlık yaptığını dile getirerek, koyunların kırkılma döneminin şenlik havasında geçtiğini söyledi.
Son Dakika