RUSYA İLE ÜST DÜZEY TEMASLAR SÜRÜYOR

Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra ilk Rusya ziyaretini yarın gerçekleştirecek olan Binali Yıldırım'ın çantasında Türk firmalarına faaliyet yasağı ve yaş meyve sebze var.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in davetlisi olarak 6-7 Aralık tarihleri arasında Rusya'ya gerçekleştireceği ziyarette masada en önemli başlığı ekonomi oluşturacak. Rusya'nın yaş sebze meyve ithalatında Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamalar, ikili geçiş belgelerinin sayılarının düşürülmesi, turizm, vize serbestisi çözüm bekleyen sorunlar olarak masada yer alırken, Suriye, Irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmeler iki liderin gündemindeki diğer önemli başlıkları oluşturuyor.

Uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 27 Haziran 2016 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektup ve devamında gerçekleştirilen telefon görüşmeleri sonrasında ilk önemli buluşma ekim ayında İstanbul'da Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu 14. Dönem toplantısında gerçekleşti. Başbakanın uçak krizinin ardından ilk kez gerçekleştireceği Rusya ziyareti ise iki ülke arasında ticaretin yeniden kriz öncesine dönmesini sağlayacak adımların atılması açısından önem taşıyor.

Halen Rusya'nın, Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamalar arasında, yaş sebze ve meyveye getirdiği ithalat yasağı, vize muafiyet anlaşmasını askıya alması, Türk firmalarına altı sektörde getirilen faaliyet yasağı, Türk personel çalıştırılmasına yönelik kısıtlamalar ile ikili geçiş belgelerinin sayısının 9 binden 2 bine düşürülmesi yer alıyor.

Ortak yatırım fonu kurulacak

Uçak krizinin ardından Rusya ile ilişkilerde sağlanan olumlu gelişmeler arasında ekim ayında İstanbul'da yapılan Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu 14. Dönem toplantısı bulunuyor. Varlık Fonu'nun hayata geçmesiyle birlikte Rusya ile iki ülke yatırımlarını destekleyecek Ortak Yatırım Fonu kurulması noktasında çalışmalar başlatıldı. Hizmet Tcareti ve Yatırım Anlaşması için 3. tur müzakereler de yine ekim ayında İstanbul'da gerçekleştirilerek, 2017 yılı sonuna kadar anlaşmanın imzalanması konusunda Rusya ile mutabık kalındı. Türkiye'ye yönelik tur satışı tarifesiz uçak seferlerinin başlatılması, 55 Türk firması ve 6 Türk bankasının Türk işçi ve personel çalıştırmasına izin verilmesi diğer olumlu adımlar olarak dikkat çekerken, 7 Ekim 2016 tarihli kararname ile bu listeye 8 Türk firması daha eklendi.

5 ürün için daha ithalat yasağı kalkacak

18 Kasım'da Rus Tarım Bakanı Alexander Tkachev ile görüşen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın patlıcan, biber, nar, kabak ve marul'da da ithalat yasağını kaldıracağını açıkladı. Uçak krizinin ardından Rusya, Türkiye'den 21 tarımsal ürünün ithalatına yasak getirdi. Rusya, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 üründeki ithalat yasağını 9 Ekim 2016 tarihli kararname ile kaldırdı.

Rusya Türkiye'ye kırmızı et satmak istiyor

Bakan Çelik'in Rusya'daki temasları sırasında Ruslar, Türkiye'ye kırmızı et satma taleplerini de ilettiler. Bu talep üzerine Bakan Çelik, Türkiye'nin kırmızı et açığını olduğunu ancak bunun için önce ithalatı yasaklanan 16 ürün ile ilgili durumun netleşmesi gerektiği söyledi. Ayrıca, Rusya'nın Türkiye'den yaptığı kanatlı et ithalatında uyguladığı yüksek kota ve yüzde 85'lere varan yüksek gümrük vergisi de gündeme gelirken, bu oranın yüzde 25'lere çekilmesi istendi.

Türk Akımı Projesi'ne Meclis onay verdi

Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya ziyareti öncesi Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Türk Akımı Projesi geçtiğimiz hafta hızla komisyondan geçirilerek gündemin ön sıralarına çekildi. Anlaşma ziyaret öncesinde TBMM'de onaylandı. Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hükümetler arası anlaşma 10 Ekim'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşme sonrası İstanbul'da imzalanmıştı.

Dünya.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.