RUSYA AMBARGOSU ÇİFTÇİYİ VURDU, ÜRETİCİ BORÇ ÖDEME DERDİNDE

Sınır ihlali yapan savaş uçağının vurulmasının ardından Rusya'nın Türkiye'ye ambargo kararı alması en çok tarım sektörünü etkiledi. Meyve sebze taşıyan araçlar bu ülkeye alınmazken, çiftçi elinde kalan ürünler için yeni pazar arayışında. Sektör, bankalara olan 56,1 milyar liralık borcu nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ekonomik yaptırım içeren kararnameyi onaylaması, Türkiye'deki ihracatçıları endişelendirdi. Geçen yıl Rusya'ya 1 milyar dolardan fazla sebze ve meyve ihraç eden ziraatçılar, bu kadar büyük üretimin iç piyasada tüketilmesinin mümkün olmadığını, ancak Türkiye'nin alternatif pazar konusunda da elinin bağlı olduğunu belirtti. Meyve, sebze ihracatının yüzde 42'sinin Rusya'ya yapıldığına işaret eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, iç piyasada ciddi sıkıntılar olacağını ifade etti.

Rusya'ya ihracatın iç pazar fiyatlarını da dengede tuttuğuna işaret eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, “Fiyatların düşmesiyle birlikte üretici, ürünleri elinde kalacağından zarar eder. Ürünleri ucuza tüketme imkanı da yok, çünkü tüccar çiftçiden yok pahasına alır, yine kendi kârını ekleyerek tüketiciye sunar. Tüketici açısından herhangi bir avantaj da söz konusu olmaz. Olan burada çiftçiye, meyve-sebze üreticisine olur.” dedi.

Türkiye'nin şimdiden yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yetkin, şöyle konuştu: “Yeni pazarlar dediğiniz zaman da, Ortadoğu coğrafyasında bu pek mümkün görünmüyor. Rusya bir karar aldığı takdirde İran'la da benzer bir şeyi yaşayabiliriz. Ortadoğu coğrafyasında yeni pazarlar bulmakta zorluk yaşayabiliriz. Kala kala sadece Avrupa Birliği pazarı kalıyor. AB'ye biz ihraç edebildiğimiz ölçüde ediyoruz. Ama Türkiye'nin işi bu konuda zor olur.” Yetkin, Türkiye'nin Balkanlar'a açılma gibi bir imkanı olabileceğini kaydetti.

ÇİFTÇİNİN 56,1 MİLYAR TL BANKA BORCU VAR

Rusya'ya meyve ve sebze ihracatında kapıların kapatılması, çiftçileri büyük bir sıkıntının içine sokacak. Halihazırda ödenemediği için 1 milyar 261 milyon 463 bin liralık takibe düşen kredi borcu bulunan tarım sektörünün toplam borçlarının boyutları ise dudak uçuklatacak seviyelerde. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) alınan verilere göre tarım sektörünün kısa vadede ödemesi gereken kredi borcu, 19,1 milyar lirayı buldu.

Orta ve uzun vadeli kredi borcu ise 37 milyar lirayı aştı. Sektörün kısa, orta ve uzun vadede ödemesi gereken banka borcu ise 56 milyar 128 milyon 811 bin liraya ulaştı. İbrahim Yetkin, Ambargonun tam manasıyla hissedilmeye başlandığında üreticilerin ödemek zorunda kaldığı kredi, elektrik ve maliyetten doğan borçlarına ilişkin konuların da hükümet tarafından gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

RAKAMLARLA RUSYA'YA İHRACAT VE TARIM SEKTÖRÜ

TÜİK'e göre 6 milyon 17 bin kişi tarım alanında istihdam ediliyor.

Rusya'ya 2014'te yapılan ihracat 5,9 milyar doları aşıyor.

Türkiye'nin Rusya'ya 2014'te gerçekleştirdiği ihracatın 1 milyar 43 milyon dolarlık kısmını meyve-sebzeler oluşturuyor.

Geçen yıl Rusya'ya ihraç edilen tekstil ürünlerinin toplam tutarı 868 milyon doları buluyor.

Rusya'nın Türkiye'den aldığı ‘motorlu kara taşıtları, bisiklet ve motosikletler, bunların aksam ve parçası' kalemi için 2014'te ödediği tutar 643,3 milyon doları aşıyor.

Rusya'ya giyim eşyası ve bunların aksesuarlarının ihracatından elde edilen kazanç tutarı 335 milyondan fazla.

Tarım sektörünün kısa vadede ödemesi gereken nakdi kredi tutarı 19 milyar lirayı aşıyor.

Tarım sektörünün orta ve uzun vadede ödemesi gereken 37 milyarlık banka borcunun da eklenmesiyle toplam kredi borcu 56 milyar lirayı buluyor.

Tarım sektörünün ödeyemediği için takibe düşen kredi tutarı ise 1 milyar 261 milyon lirayı aşıyor.

Zaman
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.