Bakliyatta ekim alanı daraldıkça dışa bağımlılığı artan Türkiye'de acilen tarımsal reform bekleniyor.
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, bu yılki hububat ve bakliyatta alınan verim ve tüketimle ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan, Türkiye'de 1990’lı yıllarda 2 milyon ton olan bakliyat üretiminin 2014'te 1 milyon 100 bin tona düştüğünü vurgulayarak “Acilen iç üretimin artırılması gerek. İthalata bağımlı olmazsak o zaman dövizdeki hareketlerden de etkilenmeyiz” dedi. Bakliyat üretiminin normalleşmesi için üreticinin korunması ve verilen desteklerin arttırılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, son 20 yılda çiftçinin yaklaşık 27 milyon dekar hububat-bakliyat ekim alanını ekmekten vazgeçtiğine dikkati çekti.
Elektrik, mazot, gübre ve yemde dışa bağımlılık döviz kurlarının etkisiyle üreticinin belini büküyor.
“Fiyatlar yükseldiğinde tarımı konuşmaya başlıyoruz, ithal ürünlere can simidi gibi sarılıyoruz, ama fiyatlar düştüğünde tarımı unutuyoruz” diyen Erdoğan şunları söyledi: "Türkiye'de elektrik, mazot, tohum, gübre, yem gibi üretim girdilerinin büyük bir bölümü yabancı kaynaklı. Dövizdeki hareket girdi maliyetlerini arttırıyor, bu da üreticiyi zorluyor.
İŞGÜCÜ AZALDI REFORM ŞART
Erdoğan, Türkiye’nin tarımsal sanayisi gelişmiş bir ülke olduğunu söyleyerek “İthal ettiğimiz ürünleri, işleyip ihracat yapabilecek potansiyeldeyiz. Ancak temel sıkıntı, arazi ve işgücü kayıpları.
Tarım nüfusunu tarımda tutmak, arazileri kaybetmemek, gelecekte oluşabilecek muhtemel iklim değişikliklerini dikkate almak gibi bir politika izleyerek, topyekun bir tarım reformuna ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.
RAKAMLAR KORKUTUYOR ALAN DARALIYOR
1990'da 20,3 milyon dekar alana bakliyat ekimi yapılırken bu rakam 2014 yılında 7 milyon 438 bin 228 dekara düştü.
Son 25 yılda üretici 32,6 milyon dekardan fazla alanı ekmekten vazgeçti.
Tahıl üretimi 2014’te 32 milyon 714 bin 157 ton olarak gerçekleşti. Ancak nüfus artışı dikkate alındığında bu durum azalmaya işaret ediyor.
1990 yılında 230 bin ton olan çeltik 2014 yılında da 830 bin tona çıktı.
Bugün