Antalyalı üreticiler kilogramı 50 kuruşa kadar düşen portakala alıcı bulmakta zorlanıyor.
Rusya krizi ve Habur Sınır Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle Irak'a ihraç edilecek portakalın elde kalmasından dolayı iç piyasada bollaşan portakalın kilogram fiyatı, üreticiden 50-70 kuruş arasında çıkıyor.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp yaptığı açıklamada, iç ve dış pazarda talebin arzdan az olması nedeniyle son 5 yıldır narenciye fiyatlarının çok düşük seyrettiğini belirterek, dünya piyasasında da narenciye ürünlerinin yer bulamadığını söyledi.
Üreticinin yeni dikim yapmaması ve üretimde herhangi bir artış olmamasına rağmen son 5 yıldır narenciye fiyatlarında bir değişiklik olmadığını vurgulayan Alp, "Baktığımız zaman portakalda kişi başına tüketim de fazla değil. Yıllık yaklaşık 17 kilogram. Portakal 80 milyona nasıl ulaşıyor bilemiyoruz ama tüketim daha fazla olsa ihracata bile gerek duymayız" diye konuştu.
Alp, fiyatların ancak devlet desteğiyle düzelebileceğini dile getirerek, "Okullarda süt dağıtılıyor. Devletimiz narenciye üreticilerine destek için okullarda haftada 2-3 gün portakal, mandalina da dağıtabilir. Bu konudaki önerimizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'e ilettik. Destek bekliyoruz" dedi.
Maliyeti kilogram başına 55 kuruş
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da portakalın üreticiye maliyetinin kilogramda 55 kuruş olduğunu anlatarak, ürünün kilogramının 1 lira olması halinde üreticinin kar edebildiğini kaydetti.
Üreticinin şu anda portakalı sıfır karla ürettiğini belirten Sarıçobanoğlu, "Üstüne üstlük bankaya borçlanıyor. Piyasada hızlı bir sürüm yok. Portakal şu anda üreticinin elinden kilogramı 50-70 kuruştan çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Sarıçobanoğlu, Finike portakalının yıllık yaklaşık 200 bin ton üretildiğini ve bunun neredeyse tamamına yakınının iç piyasada tüketildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Mersin ve Adana'da üretilen portakal ihraç ediliyordu. Biz neredeyse tamamını iç piyasaya veriyorduk. Fakat Rusya, Irak gibi pazarlarda sıkıntı olduğu için Adana ve Mersin'de üretilen ürünler de iç piyasaya giriyor ve nedense herkes portakalını 'Finike Portakalı' diye satıyor. Patentimizi aldık ama yaptırım gücümüz yok."
Portakalın depolama ömrünün olmadığını, yemelik portakalın en fazla 20 gün, sıkmalık portakalın da 3-4 ay depoda kalabildiğini anlatan Sarıçobanoğlu, "Ürünlerimizin önemli bir kısmı dalda bekliyor. Şişelenmiş bir suyun yarım litresinin market fiyatı 60 kuruş, biz portakalı kilogramı 50 kuruştan vermekte zorlanıyoruz" diye konuştu.
Elma ve armutta da çıkış yok
Korkuteli Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu da şu anda elma ve armutta ihracatın neredeyse durduğunu söyledi.
Üreticinin zor durumda olduğunu, ürünün depolarda beklediğini belirten Kocaoğlu, "Rusya ve Irak'ta sıkıntı var ama iç piyasaya da tıkalı. Bunun nedenini bilemiyoruz. Şu an tüccar uğramıyor, iç pazar iyi olsa tüccar uğrardı" dedi.
Haberler.com