Çeltiğin çiftçiden kilogram başına alış fiyatı 3 liradan 1,8 liraya gerilerken, marketteki satış fiyatı 9,5 lirayı buluyor.
Balıkesir'in Gönen ilçesi Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt yaptığı açıklamada, ilçelerinin pirinçte marka haline geldiğini, özellikle baldoluk üründe kaliteli üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Gönen'in ülkedeki çeltik üretiminin yüzde 8'ini karşıladığını ifade eden Özkurt, ilçede 18 pirinç işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirtti.
Özkurt, ülke genelinde tüketilen pirincin yüzde 25'inin ilçelerindeki fabrikalarda işlendiğini anlatarak, "Türkiye'nin yıllık pirinç tüketimi 600 bin ton ve bunun önemli bölümü Gönen markasıyla satılıyor. İlçede 2015 yılında 90 bin dekarda çeltik ekimi yapıldı. Bu yıl tarımda genel sorun olan mevsimsel şartlar çeltik üretiminde bir olumsuzluk oluşturmadı. Üretim miktarı, geçen yılla aynı ama geçen yılın fiyatları, şu anda yok" diye konuştu.
Türkiye'nin yıllık tükettiği 600 bin ton pirincin 150 bin tonunun ithal edildiğine işaret eden Özkurt, şöyle devam etti: "Geçen yıl, 150 bin tonun çok üzerinde ithal pirinç geldi. Bu nedenle adeta piyasa çöktü ve şu anda geçen yıl 3 liraya satılan baldo çeşidi, çeltik olarak 1,8 liraya düştü. Geçen yıl çeltik olarak 2,5 liradan satılan osmancık çeşidi, bu yıl 1,5 liraya geriledi. Geçen yıl baldo pirinç kilosu 10 liraya varan fiyatlardan satıldı. Raflara baktığımızda ise hiç fiyat gerilememiş. Markette baldo pirinç 9,5 liraya kadar satılıyor. Tarlada fiyat geriledi, yüzde 8'lik KDV yüzde 1'e düşürüldü ancak tüketiciye yansıyan bir indirim yok. Bu da enteresan bir durum. Çiftçiden bu yıl daha ucuza alınan ürün, marketlerde yüksek fiyatlarla satılmaya devam ediyor. Pirinç, tüketiciye yüksek fiyattan ulaşıyor."
İthal pirincin bazı işletmelerde karıştırılarak satıldığını iddia eden Özkurt, "Bu pirinci pişirdiğinizde bir kısmı sert kalıyor. Bu sebeple vatandaşlar pirinçten kaçıyor. Kalitesiz ürünü gören vatandaş, bulgura döndü" değerlendirmesinde bulundu.
Milliyet