PİRİNÇ ÜRETİCİLERİNİN SU ENDİŞESİ

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde dünyaca bilinen Tosya pirinci üreticinin yüzünü hem güldürdü hem de endişelendirdi. Verimin yüksek olması nedeniyle sevinen üreticiler su sıkıntısı nedeniyle ekim alanlarının azalmasından endişe duydu.

Pirinç rekoltesini korurken lezzetini de muhafaza ediyor. Irmak kenarında ekilen pirinçle farklılık gösteren Tosya pirinci tatlı suyla sulanması nedeniyle lezzetinde değişiklik olmuyor.

Devrez Çayı'nda suyun azalması nedeniyle pirinç ekiminin zorlaştığını anlatan üreticiler su olmaması nedeniyle çiftçilerin ırmak kenarında arazi kiralayarak çeltik ekimini suyun bol olduğu yerlerde yaptığını dile getirdi. İlçede yetkililerin üreticinin sorunları ile ilgilenmediğinden dert yanan çiftçiler duruma sitem etti.

Tosya'da iki tür pirinç ekildiğini belirten çeltik üreticileri Aşağı Ova'da Osmancık, Yukarı Ova'da Sarıkılçık ekildiğini söyledi. İki pirincinde tatlı su ile sulandığını belirten bir üretici, Sarıkılçık pirincinin daha hassas olduğunun altını çizerek Sarıkılçık pirincinin sadece Yukarı Ova bölgesinde yetiştiğini anlattı.
 
Pirinç üreticisi Halil Karadoğan, çiftçinin derdinin çok olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Tosya'da pirincin sadece adı var sorunlar devam ediyor.Tabiri caiz ise Tosya'da pirinç öldü artık. Masa başında oturmakla sorun çözülmüyor. Dışarıdan GDO'lu pirinç getiriyorlar vatandaşa dayıyorlar."

Zor şartlarda ekilen pirinç biçerle biçilmesiyle çeltik harmana getiriliyor ve doğal ortamda kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan çeltik kabuğundan çıkarılması için fabrikaya gönderilerek kabuğundan ayrılıyor ve çuvallara konularak satışa hazır hale getiriliyor.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.